News –

Menestys vaatii aina myös hieman onnea

– Eipä sitä jääkiekkoammattilaisen urasta varsinaisesti haaveillut nuorena. Kaikki on loppujen lopuksi kuitenkin aina niin pienestä kiinni, toteaa 25-vuotias Tappara-vahti Juha Metsola.

Image for Finnish news; Menestys vaatii aina myös onnea

Tampere , 2014-11-24

– Eipä sitä jääkiekkoammattilaisen urasta varsinaisesti haaveillut nuorena. Kaikki on loppujen lopuksi kuitenkin aina niin pienestä kiinni, toteaa 25-vuotias Tappara-vahti Juha Metsola.

Usein jollain elämänalueella menestyneet ihmiset ovat tienneet jo varhain, mitä haluavat ”isona” tehdä ja työskentelevät määrätietoisesti sen eteen vuosia. Juha Metsola tunnustaa, että vaikka töitäkin on tehty rankasti, paikka SM-liigan luottovahtien joukossa on paljolti myös sattumien summaa.

– Toki pääseminen huipulle vaatii paljon töitä ja pitkäjänteisyyttä. Kyllähän sitä junnuna monesti olisi ollut kivempi jäädä kotiin pelaamaan Pleikkaa kuin lähteä treeneihin. Tykkäsin pelata, ja joukkueessa olevat hyvät kaverit motivoivat lähtemään treeneihin.

SM-liigan veräjänvahti ei pitkään aikaan ollut urasuunnitelmien kärjessä.

– Vasta siinä vaiheessa, kun aloin saada peliaikaa liigassa, uskoin, että tätä voisi tehdä työkseen, Metsola sanoo.

Joukkueen yksilöurheilija

Kaudella 2012–13 Metsola nousi vauhdilla yhdeksi SM-liigan sensaatioksi, kun hän lokakuun lopussa otti joukkueensa ykkösvahdin paikan ja piti sen kauden loppuun asti. Kuluva kausi on ollut Metsolalle, niin kuin koko joukkueelle, kaksijakoinen. Sarjan alku oli vaikea, mutta ennen syksyn maajoukkuetaukoa peli alkoi kulkea. Tauon jälkeen Tapparan ote alkoi taas lipsua.

– On ollut aikamoista vuoristorataa, Metsola tunnustaa.

– Kyllä meidän pitäisi saada peli tasaisemmaksi.

Maalivahdin pelipaikka ei ole niitä kaukalon hohdokkaimpia. Pisteillä ei pääse herkuttelemaan, ja tappion tullen yleisön syyttävä sormi osoittaa usein maalin suulle. Pelipaikka ei ollut Metsolallekaan itsestäänselvyys.

– Junnuna kun pelattiin kaupunginosajoukkueissa, valmentaja kysyi, kuka menisi maaliin. Minä suostuin, ja se tuntui kivalta, Metsola muistelee. Sattuma on tuonut pitkälle.

Maalivahdin rooli joukkueessa on hyvin erilainen kuin kenttäpelaajien, ja treenaaminenkin eroaa.

– Maalivahtihan on tavallaan yksilöurheilija joukkueen sisällä. Siinä maalilla sitä seisoo täysin yksin omien ajatustensa kanssa, Metsola kertoo.

Vuosi kerrallaan

Metsolalla on Tapparan kanssa sopimus vuoteen 2016 asti. Jatkosuunnitelmia nuorella maalivahdilla ei kuulemma ole.

– Olen aina mennyt vuosi kerrallaan, koska ikinä ei tiedä, mitä tapahtuu. Haluan pärjätä Tapparan kanssa ja minun on hyvä olla Tampereella, Ilveksen kasvatti sanoo.

Sen hän myöntää, että jossain vaiheessa olisi mukava päästä ulkomaillekin töihin. Metsola pelasi kaksi vuotta Kanadan WHL-sarjassa, ja polte jäi.

– Se oli mielettömän hieno reissu, josta jäi tosi hyvät muistot. Ehkä juuri siksi haluaisin vielä joskus päästä kokemaan jotain vastaavaa.

Maajoukkueessa Metsola pelaisi mielellään jatkossakin. Seuraava turnaus pelataan jouluna.

- On hienoa pelata Leijona-paidassa, mutta ei minulla varsinaisesti ole mitään paineita sen suhteen. Suomessa ja Euroopassa pelaa paljon tosi hyviä suomalaisia maalivahteja eikä niitä paikkoja niin hirveästi ole, Metsola pohtii.

Sarjakaudella jääkiekkoilijan elämä on hyvin aikataulutettua ja pyörii rutiinien ympärillä. Treenit, lepoajat, ruokailut ja pelit rytmittävät vuorokausia. Metsola myöntää, että moinen ei olisi mahdollista ilman ulkopuolista tukea.

– Sponsoreiden rooli on urheilijalle älyttömän tärkeä, ei tätä työtä tehtäisi ilman hyviä yhteistyökumppaneita. He mahdollistavat tämän ”isojen miesten leikin”, mistä kiitos heille, Metsola sanoo.