Uutiset –

NORD on Intian teräteollisuuden johtava toimittaja.

oin joka toisen Intian terästeollisuuden viime vuonna käyttöön ottaman uuden vaihdemoottorin toimitti johtavan saksalaisen käyttötekniikan toimittajan NORD DRIVESYSTEMSin intialainen tytäryhtiö. NORD on siten ykkönen teräs- ja metallisektorilla. Sen osuus tämän teollisuuden alan vuoden 2013 kokonaisliikevaihdosta oli 46 %, mikä on ennätystulos.

Bargteheide , 2014-05-27

NORD saavutti tuotteiden laadulla, luotettavuudella ja teknisellä osaamisellaan huippuaseman terästeollisuudessa alle kymmenessä vuodessa. NORD on toimittanut useita tuhansia vaihdemoottoreita kymmenille OEM-valmistajille sekä alan kaikille johtaville laitosten rakentajille ja käyttäjille joka puolelle Intiaa. Huomion arvoisia projekteja ovat esim. yli 2000 vaihdemoottorin Bhilain terästehtaan kiskovalssaamoon Universal Rail Mail, yli 1000 vaihdemoottoria Jindai Steel & Powerin paksulevyvalssaamon teräksen valmistukseen sekä kannatinpalkkivalssaamoon, yli 500 käyttöyksikköä Jayeswal NECO Raipurin profiilivalssaamoon ja yli 200 yksikkö TATA KPO:n EOT-nostureihin, kuljetusvaunuihin ja jatkuvatoimisiin valulaitteistoihin.

Vaihdemoottorit altistuvat äärimmäisille mekaanisille ja lämpökuormituksille, mutta niiden on yhtälailla toimittava häiriöttömästi jatkuvissa prosesseissa – mieluiten tarvitsematta huoltoa ja samalla mahdollisimman tehokkaasti. NORD tarjoaa monipuolisen malliston vaihdemoottoreita, ja yhtiöllä on viiden vuosikymmenen kokemus teräs- ja metallisektorissa. Teollisuuden asiantuntijat neuvovat asiakkaita tarvittaessa parametreista sekä teho-/nopeusvaatimuksista, laakerien kestoiästä ja öljyn lämpötilasta, jotta asiakkaat voivat valita parhaiten soveltuvan tuotteet terästehtaan yksittäiseen sovellukseen – yksittäisestä järjestelmästä useaan tuhanteen yksikköön. NORDin intialaisen tytäryhtiön branch management -osastolla työskentelee erittäin koulutettu ja kokenut asiantuntijatiimi, joka keskittyy täysin rauta- ja terässektoriin. NORDin monipuolisia käyttöratkaisuja on saatavana metallinjalostusteollisuuden moninaisiin käyttökohteisiin, kuten koksin ja raudan tuotanto, jatkuva valo, valssaamot, leikkaus (sivut ja päät), jäähdytyslavat, kuljetussenkat, uunien rullaradat (syöttö ja poiskuljetus) ja profiilivalssaamot, paksujen levyjen valssaamot, kuuma- ja kylmävalssaamot sekä lukuisat muut kuljetussovellukset kaikissa tuotantoprosesseissa. Monipuolinen valikoima teollisuusvaihteita, tappivaihteita, hammasvaihteita, kartiovaihteita ja kierukkavaihteita – tappi- tai holkkiakselillisia – voidaan yhdistää erittäin vankkoihin valurautamoottoreihin (esim. rengasrivoitetut) sekä älykkäisiin hajautettuihin käyttöelektroniikkakomponentteihin, joka soveltuvat koko teollisuuden alan käyttökohteisiin.

Varsinkin työrullaratojen rullaratavaihteiden on oltava kestäviä ”Heavy Duty” -malleja – niiden on kestettävä korkeita lämpötiloja, voimakkaita iskuja ja tärinää sekä raskaita kuormia, ja niiden on lisäksi estettävä moottorin jumiutuminen. Tällaisissa kohteissa käytettävien vaihteiden kotelon on oltava erityisen kestävää materiaalia, joka vaimentaa värinöitä. Yleensä käytetään EN-GJL-200 (GG20) tai EN-GJS-400-15 (GGG40). Vahvistetut akselit (esim. 42CrMo4), erityspinnoitteet, synteettiset voiteluaineet ja erityiset labyrinttitiivisteet ovat usein järkeviä valintoja. Rullaradan vaihteilta vaaditaan suuri käynnistys- ja irrotusmomentti, vaihteleva pyörimisnopeuden ja pyörimissuunnan vaihto heti. Toistuvat kiihdytys ja jarrutus kuuluvat asiaan, ja tällaisten sovellusten käyttötavat voivat olla hyvin erilaisia – useimmiten tarvitaan S1, S5 ja S9. Jokaisen rullaradan moottorin kuormitusmomentin on oltava niin suuri, että sallittu ylikuormituskäyttö on mahdollinen, ja viereinen rullakerta on tarvittaessa voitava korvata. Nämä moottorit ovat tyypillisiä tuulettamattomia rengas- tai pitkittäisrivoitettuja IC410-malleja. NORD valmistaa ne lujasta valuraudasta, jonka iskunkestävyys on maksimaalinen. Rakenne on massiivisempi ja laakerit sekä akselit suuremmat, joten nämä järjestelmät kestävät suurempia kuormia ja ovat pitkäikäisempiä kuin saman teholuokan tavalliset teollisuusmoottorit. NORD tarjoaa lisäksi vaihtoehtoisia moottoriratkaisuja ja erilaisia tuuletinvaihtoehtoja. Yritys toimittaa myös lisäkomponentteja, kuten jarruja tai inkrementti-/absoluuttikulma-antureita.

Terästehtaissa on yleensä kuumat ja kuivat olosuhteet ja lämpötila jopa 60 °C tai ylikin, mutta monissa kohteissa, esimerkiksi valssihilseen suihkupuhdistuksessa, valssirakenteissa ja jäähdytysosuuksilla tarvitaan roiskeveden tunkeutumiselta suojaava IP66-kotelointi. Höyry on samoin huomattava korroosioriski. Käyttöihin riittää usein ISO-F-eristys, mutta erityisen vaativiin ympäristöihin vaaditaan tarvittaessa eristeluokan H moottoreita. Tarjoamalla laajan valikoiman alakohtaisia käyttöratkaisuja ja metallisektorin asiantuntemusta NORD huolehtii, että terästeollisuuden koneenrakentajilla, konsulteilla ja käyttäjillä on aina käytettävissään kaikki ratkaisut.