Torresol Energy

Pitkäikäiset vaihdemoottorit seuraavat aurinkoa

Eteläespanjalaisen Germasol-aurinkolämpövoimalan 5300 erittäin kestävää NORD-käyttöä huolehtii siitä, että valtava peilimetsä kohdistaa aina mahdollisimman paljon auringonvaloa keskellä seisovaan torniin.

torresol_case_study_tower

Torresol Energy

Asiakas

Katse asiakkaaseen

torresol_case_study_product

Torresol Energy Investments, S.A., on espanjalaisen laitosten rakentajan SENER Ingeniería y Sistemas ja Abu Dhabin valtiollisen energiayhtiön Masdarin vuonna 2008 perustettu Joint Venture -yritys. Yritys keskittyy täysin CSP-laitosten (”Concentrated Solar Power) rakentamiseen, käyttämiseen ja huoltamiseen sekä aurinkolämpöteknologian kehittämiseen. Torresol toimii Välimeren alueella, Lähi-idässä ja USA:ssa.

PROJEKTI KESKIPISTEESSÄ
Gemasolar-aurinkotornivoimala nimellisteho on 19 MW ja sen suunniteltu vuotuinen sähkön tuotanto on 110 GWh – se riittää noin 30 000 kotitalouden tarpeisiin ja vähentää vuosittaisia CO2-päästöjä noin 40 000 tonnia. NORD DRIVESYSTEMS asensi jokaiseen laitoksen heliostaattiin kaksi vankkaa vaihdemoottoria – ne varmistavat sen, että peilit pysyvät optimaalisesti kohdistuneena aurinkoon. Valtavalla kentällä on 2650 peiliä ja siten 5300 NORDin NORDBLOC.1-vaihdemoottoria.

Projekti

Projektin vaatimukset

torresol_case_study_plant

Eteläespanjalainen Gemasolar-voimala on ensimmäinen laatuaan: Laitoksessa on tornin ympärillä 185 hehtaarin verran peilielementtejä, jotka heijastavat auringon säteet tornin huippuun asennettuun absorberiin. Se siirtää valtavan lämmön – ”Concentrated Solar Power” (CSP) – tornissa kiertävään nesteeseen. Kuumentunut neste virtaa lämmönvaihtimeen ja turbiinin käyttämä generaattori tuottaa sähköä. Osa lämmöstä voidaan varastoida säiliöihin ja käyttää auringon laskeuduttua.
Tulkoon valkeus – Tasopeilit kääntyvät ja kallistuvat, jotta ne saavat heijastettua mahdollisimman suuren osan auringonvalosta tornin huippuun niin kauan kuin se osuu niihin. Jokaista heliostaattia on liikutettava jatkuvasti, jotta valon tulokulma on optimaalinen.
Hidas kolossi – Peiliyksiköt ovat suuria, painavia ja rakenteeltaan hankalia, joten auringon seuraamiseen tarvitaan tehokkaita, erittäin kestäviä ja kuormitettavia käyttöratkaisuja Tämän kohteen ympäristön lämpötilat ovat luonnollisesti äärimmäisen suuria. Niinpä käytettävän tekniikan on siedettävä tällaiset olosuhteet. Jokaisen heliostaatin pinta-ala on noin 120 m² – suuri pinta koville tuulille ja myrskyille, joita on väistämättä silloin tällöin.

Ratkaisu

Sovellusratkaisu

torresol_case_study_sunset

NORD DRIVESYSTEMS toimitti Gemasolar-laitoksen heliostaatteihin kestävät rakennekoon 5 NORDBLOC.1-vaihdemoottorit. Jokaisessa peiliyksikössä on kaksi tällaista yksikköä, jotka seuraavat aurinkoa tarkasti kahdella akselilla. NORDBLOC.1-vaihteet eivät tarvitse erillisiä asennusaukkoja, ja niillä on joukko muitakin huomattavia ominaisuuksia ja etuja käyttäjälle, esimerkiksi

  • erittäin kookkaat laakerit,
  • lomitetut laakerit,
  • suurempi poikittaisvoimien kestävyys,
  • suurempi aksiaalivoimien kestävyys ja
  • erittäin pitkäikäiset laakerit.


Epäherkkä, kevyt, joustava – Alumiinista valmistettu kotelo on luonnostaan korroosiota kestävä. Usein ei tarvita maalausta. FEM-optimoidut kotelot ovat paitsi lujempia, myös selvästi kevyempiä kuin aikaisemmat vaihdesukupolvet. Kaikki tyypit ovat saatavana tarvittaessa myös ATEX-rakenteisina sovelluksiin, jossa on otettava huomioon ympäristöolosuhteiden – kuten suurten lämpötilat ja sääilmiöt – lisäksi toiminta räjähdysvaarallisissa ympäristöissä. Moottorin voi kiinnittää edullisesti suoraan tai tilaa säästävillä ja kevyillä IEC-sovitteilla. Tuuletus toimii varmasti kaikissa asennusasennoissa.