Újdonságok –

Hajtások adatai a felhőben

A NORD DRIVESYSTEMS azonnali hatállyal megoldásokat kínál az Ipar 4.0 felé orientálódó gép- és berendezésgyártóknak arra, hogy a hajtások állapotadatait valós időben felhőn keresztül tegyék elérhetővé. Alapjában véve a hajtótengelyek világszerte az interneten keresztül felügyelhetők.

nord_news_iot_drive_data_cloud

Bargteheide , 2017-06-05

A NORD Bargteheide-i alkalmazásközpontjában a gyakorlatban is kipróbálásra került az elképzelés egy hálózatba csatlakoztatott hajtóműdizájnon, amely szabvány interfészeken és komponenseken alapul. A frekvenciaváltók és motorindítók vezérléséről a Profinet gondoskodik. A frekvenciaváltók és motorindítók UDP-csomagokban továbbítják az állapotadatokat, a vezérlés kommunikációjának hátrányos befolyásolása nélkül.

A hajtóművek az áramfelvételükkel, fordulatszámukkal és feszültségükkel kapcsolatos adatokat, valamint a státusz-szót továbbítják egy Siemens PLC által csatornázott módon egy IoT-átjárónak, majd a felhőbe. Az állapotadatok kiértékelése energiagazdálkodási és távoli karbantartási célokat szolgál. A túlterhelés és a hibaállapotok is vizualizálhatók. További alkalmazási adatok, így a csatlakoztatott érzékelők és beavatkozók adatai is bármikor feltölthetők a felhőbe. Az állapotadatokból további értékek is levezethetők, különösképpen az aktuális olajhőmérsékletek. Ezt az első kísérletek már tanúsították is. Az olaj öregedésének ebből következő megállapíthatósága jó szolgálatot tehet a megelőző jellegű karbantartás területén. A NORD folyamatosan továbbfejleszti az ilyen és ehhez hasonló Ipar 4.0 koncepciókat, és egy ideje többek között már alkalmazásra kész gazdaságos megoldásokat kínál a virtuális s szenzorokon alapuló állapotfelügyelethez. A NORD az említett alkalmazási lehetőségeket a 2017-es hannoveri vásár keretében a 15-ös csarnok H31 standján mutatja be.