Újdonságok –

Szabad a színpad–NORD-frekvenciaváltók a Theater Duisburgban

A Theater Duisburgban modern automatizációs technika gondoskodik a színpadkép, fény és hang tökéletes összehangoltságáról. A hajtásmegoldás fontos részét képezik a NORD frekvenciaváltói.

theatre Duisburg

Bargteheide , 2018-08-01

Manuális működtetésű reflektorok, függönyök és színpadi elemek már régen csak kivételesen fordulnak elő operaházakban és színházakban. Ez a helyzet a Theater Duisburgban is, ahol a színpad alatti és fölötti gépezet hajtásai modern vezérlőtechnikával rendelkeznek –az előadások sikeréről érintőképernyős kezelőpultok, nagy teljesítményű szoftver, valamint 100-nál több konfekcionált kapcsolószekrény gondoskodik. A színpadtechnika hajtóműves motorjainak vezérlése modern, az EN 61508 szabvány szerinti SIL 3 biztonsági szintnek megfelelő tengelyvezérelt számítógépekkel történik. Ehhez a kapcsolószekrényeket a NORD egy-egy SK 535E típusú frekvenciaváltójával szerelték fel, mert a berendezések rendelkeznek a szükséges funkciókkal, és problémamentesen integrálhatók a rendszermegoldás biztonsági koncepciójába.

A NORD SK 500E frekvenciaváltó-sorozatából az SK 535E változatot választották 5-ös és 6-os méretben, 11 kW, ill. 22 kW teljesítménnyel. A frekvenciaváltók kiegészítő be- és kimeneti csatornákkal rendelkeznek, és támogatják az EN 954-1, ill. EN 13849-1 szabvány szerinti „Biztos megállás” funkciót (legfeljebb a 4-es biztonsági, 0-ás és 1-es stop kategóriákig). A frekvenciaváltók egy közvetlenül a kártyára integrált CANopen-interfésszel rendelkeznek. A hatékony pozícióvezérlésről a beépített POSICON-modul gondoskodik.