Újdonságok –

Szervodinamika és -precízió egyszerű szabályozott aszinkron- és szinkronmotorokkal

Nagy teljesítményű elektronikával és logikával kombinálva az aktuális IE2 és IE3 hatékonysági osztályba tartozó szabványmotorok, valamint az akár IE4 osztályú, állandó mágnessel ellátott szinkronmotorok is képesek kivételesen agilis mozgásokat végezni.

Servodynamik

Bargteheide , 2014-11-19

A NORD DRIVESYSTEMS a motorra, falra és kapcsolószekrénybe szerelhető szabályozóival nagy pontosságú pozicionálási feladatokat, biztonsági alkalmazásokat, valamint szinkronüzemet, koordinált többtengelyes üzemet, szögszámításokat és „repülő fűrész” (Fliegende Säge) funkciókat valósít meg.

A megoldások költségei jelentősen alacsonyabbak, mint a hagyományos szervohajtásoké, hiszen nemcsak a rendszerkomponensek beszerzési költsége alacsonyabb, de a kínálat is lényegesen nagyobb, és például a hajtóművek területén az igényeknek inkább megfelelő projekttervezési lehetőségek állnak rendelkezésre. A frekvenciaváltók valós idejű mikroprocesszorral (10 ms ciklusidő) rendelkeznek, amelynek segítségével az IEC 61131 szerint hajtásközeli funkciók szabad programozhatósága támogatott, ami a berendezés vezérlés (PLC) tehermentesítését eredményezheti. A 200% túlterhelési tartalék nagy üzembiztonságot szavatol például a daru- és emelőtechnika területén. A tereporientált szabályozás jeladó nélkül is nagy fordulatszám-pontosságot nyújt változó terhelés és a nulla közelitől a motor névleges fordulatszámáig terjedő sebességek mellett. Ezen felül az indítást nagy nyomatékok segítik. Kiegészítésképpen a fordulatszám-visszacsatolás lehetősége is adott. A kapcsolószekrénybe szerelhető frekvenciaváltó sorozat csúcsmodellje, az SK 540E lehetővé teszi számos elterjedt jeladórendszer (SSI, BISS, EnDat Profil 2.1, Hiperface) csatlakoztatását az integrált univerzális jeladó interfészen keresztül. A decentralizált szabályozástechnika a 22 kW-ig, a kapcsolószekrénybe szerelhető készülékek a 160 kW-ig terjedő teljesítménytartományt fedik le. A NORD a nagy teljesítményű mechatronikás hajtásrendszereit kompletten, saját hajtóműves motorokkal, szabályozóelektronikával és funkciókkal szállítja.