Újdonságok –

Intelligens, adaptálható hajtásszabályozás – Hibridmegoldások centralizált és decentralizált vezérlési koncepciókhoz

A NORD DRIVESYSTEMS az SPS IPC Drives 2015 kiállításon szinkron- és aszinkron motorokhoz készülő intelligens szabályozómegoldásokat mutatott be.

Frequency Inverter SK 200E Frequenzumrichter SK 200E

Bargteheide , 2015-12-01

A kiállítás fókuszpontjában az SK 200E sorozatú frekvenciaváltók álltak, amelyek technológiailag vezetőnek számítanak a decentralizált hajtáselektronika területén az integrált pozicionáló funkciójuknak, a legnagyobb fokú túlterhelhetőségüknek és a legnagyobb teljesítménytartományuknak (0,25 kW — 22 kW) köszönhetően. A vállalat bemutatta többek között a hajtások rugalmas alkalmazhatóságát nagyobb, centralizált automatizálási berendezések részeként: A berendezések vezérlése terepi buszon és ipari Etherneten keresztül történhet, de karbantartási célokra például kapcsolóval leválaszthatók a központi vezérlésről. Ebben az esetben a frekvenciaváltóba integrált PLC veszi át a szerepet, és hajt végre például pozicionálásokat. Ha a berendezést nem tervezett és váratlan módon leválasztják a fölérendelt vezérlésről, az SK 200E típus önállóan képes a fontosabb gyártási műveleteket fenntartani, és így korlátok közé szorítani az üzemzavarokat.

Az PLC-funkciónak köszönhetően a hagyományosan a központi gépvezérlőben helyet kapó hajtásközeli alkalmazások és folyamatvezérlések teljesen a hajtásba integrálhatók. Egy másik kiállított darab például egy szivattyúkon alkalmazható hajtást mutatott be. Ez a modell felismeri a blokkokat, önállóan reagál azokra oly módon, hogy megoldási kísérleteket, pl. sebesség- és forgásirány-váltásokat tesz. Ha ezzel sikerül a blokkot feloldania, a hajtómű ismét normál üzembe kapcsol. Ha nem sikerül a blokk megszüntetése, hibaüzenetet küld a vezérlésnek. Az ügyfél alkalmazásaiban például járulékosan bypasst is elindíthat. A standot felkereső látogatók egy mobil berendezéssel egy frekvenciaváltót is működtethettek, amely egy hajtóműves motor sebességét szabályozta.