H+E Logistik

Hajtásmegoldások alagútban működő szállítószalagok hajtóműveihez

London központjában több kilométer hosszú alagutakat fúrnak újonnan a „London Crossrail“ gyorsvasút számára. A kiemelt agyagos anyag elszállítása különleges kihívás elé állítja a szállítószalagokat és azok hajtástechnikáját.

h+e_logistic_casestudy

Ügyfél

Néhány szó az ügyfélről

h+e_logistic_casestudy

A bochumi székhelyű H+E Logistik GmbH alagutakban működő szállítószalagos rendszereket, utánkapcsolt szalagokat gyárt alagútfúró-gépekhez, valamint bányászati, építőanyag-ipari és kikötőgazdasági szállítószalagokat. A vállalat tevékenysége keretében kiváltképpen olyan ügyfélspecifikus megoldásokat fejleszt és szab testre, amelyek egyedi terepadottságokat és a megcélzott alkalmazás által támasztott követelményeket vesznek figyelembe. A H+E a Herrenknecht AG, vagyis a világ vezető alagútfúrógép-gyártójának leányvállalata.

Néhány szó a projektről
A speciálisan az építésre szolgáló területre adaptált szállítószalagokra szerelt megbízható blokkházas hajtóműves motorok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a „London Crossrail“ szakasz építése gyorsan és gördülékenyen haladjon a brit főváros központjában. A gyorsvasút építése jelenleg Európa legnagyobb infrastrukturális projektje, amelynek

  • eredményeként létrejön egy 118 km hosszú kelet-nyugati összeköttetés, és
  • amelynek teljes beruházási volumene 17 milliárd eurónál is többre rúg.

Projekt

Projektkövetelmények

A londoni elővárosi közlekedési hálózat jelenleg egy teljesen új, több mint 100 km hosszú kelet-nyugati gyorsvasúttal, a „London Crossrail“-lel bővül. Az építési projekt keretében több kilométernyi alagutat kell ásni a város szívében. A kiásott anyag fúrógépektől való elszállításához a német H+E Logistik vállalat speciális alagútban működő szállítószalagokat gyártott le, és azokat a NORD DRIVESYSTEMS hajtóműves motorjaival szerelte fel.

Nagy igénybevételt jelentő anyagszállítás. – A tipikus „London clay“ (londoni agyag) ugyan önmagában nem jelentett nagyobb akadályt a fúrógépek számára, de ragadós állaga miatt az elszállítása különös kihívásokat jelent. A könnyebb kezelhetőség érdekében már a kiásáskor tenzideket adagolnak az anyaghoz a fúrógépeknél. A szabványos szállítószalagokon az agyagos földből és adalékanyagokból álló londoni keverék makacsul tapad. A H+E Logistik ezért különleges műanyag bevonatokat alkalmaz, és emellett egy speciális lehúzórendszert is kifejlesztett a tapadó szállított anyag jelentette probléma kiküszöbölésére.

Először is megbízható, másodszor is rugalmas. – A kevés zavarral járó üzem érdekében hosszú élettartamú és kis karbantartási igényű szállítószalag-hajtásra is szükség volt. Kívánatos volt továbbá egy lehetőség szerint rugalmas kivitel, mert az megkönnyíti a rendszer esetleges további hasznosítását a projekt befejeztével, immáron más helyen. A H+E a NORD DRIVESYSTEMS megoldásait választotta, mert a NORD hajtóműves motorjai a mintegy tízéves rendszeres együttműködés során már számos közös projekt alkalmával bizonyítottak.

Megoldás

Alkalmazásmegoldás

A londoni alagútban működő szállítószalagokon kétoldali sima kihajtótengellyel rendelkező kúpkerekes hajtóműves motorokat alkalmaznak. A nyomatékot egy szorítócsatlakozó viszi át a szállítószalagra. A kivitel egyrészt hozzájárul a változatok sokféleségének korlátok közé szorításához. Másrészről az esetleg még más helyszíneken is alkalmazandó szállítószalagok a kétoldali tengelynek köszönhetően kifejezetten variálható módon jól hozzáigazíthatók az új terepfeltételekhez.

Egy darab öntvényből. – A vízszintes és vertikális szállítórendszerekhez használt hajtásokat a NORD alapvetően egy részből álló házszerkezetből készíti, amely különösen jól tűri a keresztirányú erőket és nyomatékterheléseket. Ez még a 242 000 Nm kivételesen erős ipari hajtóművekre is igaz, amelyekre a szállítópálya szélsőségesen nagy emelkedése és a nagyon nagy szállítási mennyiségek esetén van szükség. A tengelyek eltolása nagyon kompakt építési módot és nagyobb hengercsapágyak alkalmazását is lehetővé teszi, ami a csapágyak hosszú élettartamát szavatolja.

Gyorsan elérhető. – A szállítóberendezésekhez használható legtöbb hajtóművet és hajtóműves motor típust a NORD a világ minden részén rövid átfutással szállítja. Még egy olyan hosszú távú projektnél is, mint a „London Crossrail“ ez már egyértelmű előnyt jelentett: Amikor a H+E újabb, előre nem tervezhető manuális ásási munkákhoz szükséges rövid szállítószalagok nyolc héten belüli szállítására megbízást kapott, a NORD már öt nappal a megrendelés beérkezése után rendelkezésre bocsátotta a szükséges hajtástechnikát.

Esettanulmány letöltése

Case_study_download_teaser

Ezen a helyen letöltheti a H+E esettanulmányt tartalmazó PDF-fájlt: Letöltés | PDF (513 KB)