Ambit Projects

Rugalmas hajtásmegoldások az élelmiszeripar számára

Az Ambit Projects gépgyártó a mezőgazdasági termékek mosására szolgáló berendezéseit NORD-hajtásrendszerekkel szereli fel. Az nsd tupH felületkezelés optimálisan védi a készülékek házát a korrózióval szemben.

Projekt

Projektkövetelmények

A brit Ambit Projects gépgyártó egyik fontos törzsvásárlója egy, a frissen betakarított zöldség feldolgozására szolgáló berendezés modernizálását és bővítését tervezte. A berendezés a gyökerek és levelek leválasztását, a termék mosását és ellenőrzését, valamint csomagolását végzi.

Agresszív közeg. – A telepített hajtásokat már egymagában a nedves levegő, de a vízzel és habzó tisztítószerekkel való gyakori tisztítások is nagyban igénybe vették. Még egy kiváló korrózió elleni védelmet nyújtó bevonat sem biztosított tartós védelmet. A meglevő hajtások festékbevonata felhólyagosodott, és majdnem lepattogzott. Az élelmiszerek szennyeződésének megakadályozása érdekében a rendszereket ezért védelmet nyújtó házakkal kellett körbevenni. Leginkább a mosási folyamat közvetlen közelében működő szállítószalagok voltak érintettek. Azon a helyen a föld és kövek eltávolítása történik nagy nyomással.

Integrált védelem szükséges. – A berendezésgyártó ezért elsősorban a szállítószalagokhoz, de más berendezéskomponensekhez is olyan alternatív hajtásrendszereket keresett, amelyek nem igényeltek kiegészítő burkolatokat. Az új hajtásmegoldásoktól a gépgyártó és a végfelhasználója azt várta, hogy drasztikusan csökkentsék a karbantartási ráfordításokat és költségeket. A rendszereknek nemcsak korrózióállónak kellett lenniük, de természetesen az élelmiszeriparban rendszeresített higiénés követelményeknek is meg kellett felelniük, és ellenállónak kellett lenniük a fertőtlenítő- és tisztítószerekkel szemben.

Ügyfél

Néhány szó az ügyfélről

Az angol King’s Lynn városában működő Ambit Projects Ltd. több mint 25 éve foglalkozik mezőgazdasági termékek tisztítására, feldolgozására és csomagolására szolgáló ügyfélspecifikus gépek és berendezések tervezésével és gyártásával. A megoldások fejlesztésének középpontjában az élelmiszerbarát anyagok mellett a kis karbantartást igénylő gépkonstrukció, valamint a nagyfokú energiahatékonyság és környezetbarát kivitel áll.

Néhány szó a projektről
A NORD sima felületű motorokból és SMI csigakerekes hajtóművekből álló korrózióálló hajtásrendszereket szállított az Ambit Projects gépgyártó egyik élelmiszer-feldolgozó berendezéséhez. A készülékek házát az nsd tupH felületkezelés védi:

  • IP 66/IP 69K védettséget nyújtanak, és jól bírják a nagynyomású gőzt.
  • Ellenállnak a 2 - 12 közötti pH-értékű tisztítószereknek.
  • Sópermetben 2000 óra elteltével sem volt nyoma korróziónak.

Megoldás

Alkalmazásmegoldás

A szállítószalagokon és az átalakítás által érintett berendezésszegmenseken működő hajtásokat az Ambit Projects a NORD új nsd tupH hajtásrendszereire cserélte. Az nsd tupH egy, az alumíniumfelületek mélyreható felületkezelésére szolgáló folyamat, amelynek során az anyagjellemzőket egy elektrokémiai folyamattal tartósan javítják. Az ily módon módosított házak különösen strapabíróak, és mechanikus sérüléseket követően sem teszik lehetővé a korrózió kialakulását és terjedését.

Az élelmiszeriparra optimalizálva.– A zöldségfeldolgozó berendezésben alkalmazott hajtások standard módon rozsdamentes DIN- és szabvány-alkatrészekkel és kihajtótengelyekkel készülnek. A rendszereket szellőztető nélküli sima felületű motorokból és SMI csigakerekes hajtóművekből állították össze. A komponenseket, valamint számos további hajtóműtípust a NORD a higiéniai szempontból szigorú követelményeket támasztó alkalmazásokra optimalizálta. A felületek átmenetének kialakítása lehetőség szerint egyenletes és holtterek nélküli, hogy a szennyeződés ne tudjon könnyen megtapadni rajtuk, és az öblítőfolyadék simán lefolyhasson róluk. A hajtóműveket élelmiszerekkel kompatibilis olajtöltéssel látták el.

Minden tekintetben érzéketlen. – A NORD nsd tupH felületkezelésű hajtásrendszerei az FDA Title 21 CFR 175.300 szerinti élelmiszeripari felhasználásra szóló engedéllyel rendelkeznek. A hajtások sikeres teszteléseken estek át az

  • ASTM D714 (felhólyagosodás),
  • ASTM D610-08 (korrózió),
  • ASTM D1654-08 a DIN EN ISO 2409 szerint (karcolások),
  • ASTM B117-09 a DIN EN ISO 9227 szerint (sópermetteszt) és
  • ASTM D3170 (graviméter teszt) szerint.


Ezen felül tesztekkel bizonyították az élelmiszeriparban alkalmazott leggyakoribb tisztítószereknek való ellenálló képességüket is.

Esettanulmány letöltése

Case_study_download_teaser

Ezen a helyen letöltheti az Ambit Projects esettanulmányt tartalmazó PDF-fájlt: Letöltés | PDF (489 KB)