Arnreiter

Erőtől duzzadó hajtóművek a gabonaőrlésben

A malmokban az elektromos hajtások sokrétű feladatokat látnak el a ventilátorokon és fúvókon, adagolócellákon, serleges szállítókon és egyéb szállítóberendezéseken. A NORD-rendszereket finoman őrölt gabonák és vetőmagok környezetében alkalmazzák.

arnreiter_case_study_m25

Arnreiter

Ügyfél

Néhány szó az ügyfélről

arnreiter_case_study_project

A felső-ausztriai Wallern-ben található Arnreiter Mühle GmbH gabona, maláta és olajos magvak feldolgozásával foglalkozik elsősorban az élelmiszeripar számára. A közel 200 éve működő családi vállalkozás minden területen a fenntartható gazdálkodás elvét követi: A malom a régióban termesztett nyersanyagokat dolgozza fel az erőforrások lehető legnagyobb kímélése mellett. A gyártóberendezések üzemeltetéséhez szükséges energia egy részét saját vízimalomból nyeri.

Néhány szó a projektről
A nagy hagyományokra visszatekintő Arnreiter üzem legutóbbi modernizálása során 2009-ben a svájci Bühler eljárástechnikai specialista egy új, NORD-hajtásmegoldásokkal felszerelt malmot és tisztítóberendezést telepített. Az 1400 kW összteljesítményű üzemben

  • naponta 80 tonnányi gabonát őrölnek és
  • mintegy 20 tonna őrleményt tisztítanak meg.


Projekt

Projektkövetelmények

arnreiter_case_study_customer

Az ausztriai Arnreiter Mühlében nem csak megőrlik a nyersanyagot, de a legkülönfélébb eljárásokban továbbfeldolgozást is végeznek azon. Ehhez a nagymértékben automatizált üzem gépeket alkalmaz a gőzöléshez, pelyhesítéshez, durva őrléshez, őrléshez, extrudáláshoz, pörköléshez, hűtéshez, szárításhoz és hámozáshoz. Az említett kezelések segítségével az őrlemény alakját és jellegét célzottan megváltoztatják annak érdekében, hogy az tartósabb, könnyebben emészthető és sütésre alkalmasabb legyen, valamint a keserűanyagokat lebontsák.

Szállítási feladatok széles köre. – A számos berendezés között sokrétű, rugalmas hajtásmegoldásokkal rendelkező szállítási technikára van szükség ahhoz, hogy az ömleszthető és szabadon folyó közeg hatékonyan továbbítható legyen. A következetesen fenntartható gazdálkodást folytató vállalkozásnak ehhez robusztus, kis karbantartási igényű hajtásokra volt szüksége, amelyek élettartama hosszú, és a megbízható tartós üzemük révén kiváló minőségű termékek előállítását teszik lehetővé.

Por jelentette veszély. – A nyersanyagok finom őrlése következtében a környezetben felhalmozódnak porrészecskék, ezért az alkalmazott hajtástechnikának robbanás ellen védettnek kell lennie. A NORD DRIVESYSTEMS az általa kínált robbanás biztos mechanikus, elektromos és elektronikus hajtástechnika széles választékával képes volt a malom által igényelt különféle hajtóműves motorok és decentralizált mechatronikai rendszerek leszállítására.

Megoldás

Alkalmazásmegoldás

arnreiter_case_study_solution

A NORD hajtóműves motorjai szíjas és serleges emelőket működtetnek, amelyekkel a nyersanyagot kiemelik a silókból és a felső szinteken feldolgozzák azokat. Azt követően a közegeket egy 2500 m hosszú csővezetékrendszeren keresztül elvezetik. A port, héjdarabokat és hasonló könnyű darabokat egy levegővel működő berendezés kiválasztja a gabonából és egy szállítócsigán keresztül elszállítja. A termékek kihordását adagolócella-kerekekkel végzik és térfogat szerint adagolják. Mikroadagolás keretében kisméretű komponenseket is hozzá tudnak adni a gabonához.

Hosszú élettartamú mechanika. – Az összes szállító- és elosztórendszeren szintén NORD-hajtóműves motorok teljesítenek szolgálatot. „Nálunk megbízhatóan dolgoznak tartós üzemben“, így Martin Rachbauer, az Arnreiter Mühle karbantartója. A NORD-hajtások kiváló minősége miatt a karbantartási igényük minimális.

Átfogó robbanás elleni védelem. – Az Arnreiter 3D kategóriájú gépeket vásárolt, amelyeket a 22-es Ex-zónában alkalmaz. A hajtóműves motorokon túl a NORD hajtásszabályozott integrált decentralizált rendszereket is szállított a malomnak. A NORD komplett rendszerek robbanásvédelmét biztosítja: Mind a hajtóműves motorokat, mind pedig a frekvenciaváltókat – mechatronikai egységekben és kapcsolószekrényekbe szerelve – robbanás ellen védett kivitelben szállítjuk. Havi szinten 1500-nál több por- és gázrobbanás ellen védett, az 1-es, 2-es, 21-es és 22-es zónában alkalmazható hajtásrendszer hagyja el a NORD gyártóbázisait.

Esettanulmány letöltése

Case_study_download_teaser

Ezen a helyen letöltheti az Arnreiter esettanulmányt tartalmazó PDF-fájlt: Letöltés | PDF (554 KB)