ELECTROMECH

HAJTÁSMEGOLDÁSOK HOZZÁFÉRÉSI AKNÁKHOZ

Abu Dhabiban 100 m mélyen a város alatt alagutakat építenek új szennyvízcsatornák számára. Az ellátási platformok leeresztéséért és kiemeléséért pontosan szinkronizált robusztus NORD-hajtások a felelősek az alagutak hozzáférési aknáinál.

electromech_case_study_tunnel_construction

ELEKTROMECH

Ügyfél

Néhány szó az ügyfélről

electromech_case_study_crane

Az ElectroMech Material Handling Systems (India) Pvt.Ltd. vállalatot 1979-ben alapították. Az utóbbi időben masszív növekedést felmutató szállítási specialista napjainkban India egyik legnagyobb darugyártója, aki a piac túlnyomó részét uralja. Az ElectroMech a legkülönfélébb alkalmazásokhoz kínál megoldásokat ipari gyártási és infrastrukturális projektek esetében. A vállalat Punében emelőművek és daruk széles választékát gyártja.

Néhány szó a projektről
Az Abu Dhabiban zajló csatornaépítés döntő eleme a NORD-hajtáscsomagok precíz szinkronüzeme, hiszen az ElectroMech portáldaruinak több hozzáférési aknánál kell zavarmentesen platformokat lejuttatniuk a 90 m-es mélységbe. Az öböl menti emirátus „Strategic tunnel enhancement programme“ (STEP) elnevezésű projektjéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: Csak maga a főcsatorna 4 — 5,5 m átmérőjű alagútja több éves építkezést követően mintegy 40 km hosszan terül majd el. Az építkezés befejeztével azt várják a STEP-től, hogy hatalmas, napi 800 000 m³-nyi szennyvíz kezelését végezze el.

Projekt

Projektkövetelmények

electromech_case_study_tunnel

Az Abu Dhabi-i emirátus egy főre vetített napi vízfogyasztása óriási, mintegy 550 l. Mivel a metropolisz lakossága továbbra is folyamatosan nő, úgy döntöttek, hogy létesítenek egy új, a legkorszerűbb technológiát megvalósító, jelentősen kibővített szennyvízfeldolgozó rendszert. Úgy tervezik, hogy új, nagyon mélyen fekvő csatornákban a nehézségi erő felhasználásával összegyűjtik a szennyvizet, és egy part menti nagy szivattyúüzembe szállítják.

Le a mélybe, majd ismét fel. – A sűrűn beépített város alatti csatornaépítkezésnek árkok nélkül kell zajlania. Az indiai ElectroMech darugyártót bízták meg nagyméretű portáldaruk felállításával több hozzáférési akna pontnál: Ezeken keresztül engedik le és húzzák fel az ellátási platformokat személyek, gépek és anyagok föld alá, majd onnan való visszaszállítása céljából.

Szinkronban működő emelőművek. – Tekintettel arra, hogy legalább két évig tartó fúrási munkálatokkal számoltak, az emelőműveknek igen robusztus hajtásmegoldásra volt szükségük, amely lehetőség szerint igen kis karbantartást igényel. Elengedhetetlen továbbá a hajtások egyazon darun zajló nagyon pontos szinkronüzeme: A párban dolgozó hajtóműves motoroknak jelentős mélységekbe kell személyeket és anyagokat leereszteniük, majd felemelniük anélkül, hogy a platform bármikor is a síkjából kidőlne. A működéssel szemben támasztott követelményen felül szem előtt kellett tartani a helyszínen uralkodó klímát, amely az óriási hőség miatt különleges megterhelést jelent. A hajtástechnikának mindezzel meg kell tudnia birkózni.

Megoldás

Alkalmazásmegoldás

electromech_case_study_abudhabi

Az ElectroMech vállalattal együttműködve a NORD DRIVESYSTEMS az Abu Dhabiban alkalmazandó fő- és segédemelő-művekhez kúpkerekes hajtóműves motorokon alapuló megoldást fejlesztett ki. A hajtóművek hatásfoka meghaladja a 95%-ot. A hajtóművek speciális blokkházakkal készülnek, amelyek terhelhetősége nagy és kiváló védelmet nyújtanak a durva környezeti feltételekkel szemben.

Dinamikus duó. – A daruk a csatornaaknáknál két dobot használnak az emeléshez, amelyek két külön, hajtóműves motorból és frekvenciaváltóból álló hajtásrendszerrel rendelkeznek. A nagy igénybevételre tervezett 110 kW névleges teljesítményű kúpkerekes hajtóműves motorok 1200 Nm nyomatékot biztosítanak. Annak érdekében, hogy a minden második főemelőművön levő forgásjeladók segítségével tökéletesen szinkronba lehessen hozni a két dob működését, a komplett rendszer automatizált. Ezzel biztosított, hogy az ellátási platformok veszélyes megdőlés nélkül leereszthetők legyenek a hozzáférési aknába, és a felemelésük is ugyanúgy történjen.

Együtt a megoldásért. – A megengedett ±5°-os tűréshatár betartása érdekében, a precízen üzemelő NORD-frekvenciaváltók mezőorientált szabályozással működnek, amely növekvő terhelés esetén állandó fordulatszámot és induláskor nagyon nagy nyomatékot biztosít. Az Abu Dhabiban zajló projekt, amely egy kétfokozatú kúpkerekes hajtóművekből és frekvenciaváltókból álló komplett hajtásmegoldás korántsem az első együttműködés a NORD és az ElectroMech között: Az évek során a partnerek már több különböző alkalmazásspecifikus hajtásmegoldást dolgoztak ki emelőművekhez.

Esettanulmány letöltése

Case_study_download_teaser

Ezen a helyen letöltheti az ELECTROMECH esettanulmányt tartalmazó PDF-fájlt: Letöltés | PDF (514 KB)