Több ezer ragyogó mosoly

Rekordméretű fogkrémgyártás

A keveréstechnikai berendezéseket gyártó EKATO vállalat majdnem kétszeresére bővítette az UNIMIX-sorozata csúcsmodelljének méretét, és ezzel világszinten megvalósította a legnagyobb szakaszos gyártású fogkrém-előállító rendszert. Két, egyenként 10 000 liter hasznos volumenű keverőmű a terméksűrűségtől függően óránként 6000 — 11 000 kg fogkrémet állít elő. A kibocsátás ezzel több mint háromszorosára nőtt. Az új, rekordszámba menő berendezések fejlesztésében a hajtások szállítójaként részt vett a NORD DRIVESYSTEMS is.

A világ fogkrémek folyamatos gyártására szolgáló legnagyobb berendezésében blokkházas kivitelű ipari hajtóművek végzik a hatalmas keverőművek 200 000 Nm nyomatéknál nagyobb erővel való meghajtását.

ekato_project_challenge

Projekt

Projektkövetelmények


A higiéniai és kozmetikai ipar területén egyre jellemzőbb, hogy a gyártási kapacitások néhány telephelyre koncentrálódnak. Ezzel egyidejűleg növekszik az adott helyen előállítandó termékváltozatok száma. A modern berendezéseknek ezért egyre nagyobb mennyiségek kibocsátására kell képesnek lenniük és amellett nagyobb alkalmazási rugalmasságot is kell kínálniuk. Ezen szempontok figyelembe vételével fejlesztett ki a délnémet EKATO SYSTEMS GmbH egy új fogkrém-előállító berendezést.

Nagyobb kapacitás, több változat. – A fogkrém előállítása történhet folyamatosan és szakaszosan. A folyamatos termelésű berendezések jól méretezhetők, de kevéssé variálhatók, mert más-más terméket kell előállítani velük eltérő összetevőkből részben saját adagoló- és keverőtechnológia, valamint a receptúrák változásából adódó költséges átalakítások kíséretében. A szakaszos gyártású berendezések esetében egyszerűbb a termékváltás, a jelentős kapacitásnövekedések azonban új projektek tervezésekor különleges know-how-t igényelnek.

Kompakt és robusztus keverőmű hajtások. – A keverőművek minden eddiginél nagyobbra méretezésénél az EKATO vállalatnak egy merőben új, a gépegységek betáplálási és bedolgozási idejére, elegyítési idejére és vákuumértékeire szabott megoldást kellett megvalósítania. Azt követően a NORD DRIVESYSTEMS-re hárult a feladat, hogy a motorokat és hajtóműveket a keverőművek és elegyítők teljesítményére számított teljesítményhez megfelelőre konfigurálja, lehetőség szerint a megoldás hatékonyságának és hosszú élettartamának szem előtt tartásával. További elvárás volt, hogy a keverőkön elhelyezett keverő hajtásokat az igényelt jelentős teljesítmények ellenére a lehető legkisebb méretben biztosítsa.

Ügyfél

Néhány szó az ügyfélről

ekato_application_Solution

A Fekete-erdő szélén fekvő Schopfheim-ban működő EKATO SYSTEMS GmbH egyike a vezető folyamatkeverő technológia fejlesztőknek és gyártóknak a kozmetikai, gyógyszer-, speciális vegyi és élelmiszeripari berendezések területén. A vállalat termékkínálatában az egyre nagyobb teljesítményű ipari keverőművek mellett megtalálhatók a nagynyomású elegyítők, szilárdanyag-keverők és -szárítók, valamint a siklógyűrűs tömítések és ellátórendszerek.

Néhány szó a projektről
A világ legnagyobb szakaszos gyártású fogkrém-előállító berendezésének hatalmas EKATO UNIMIX keverőműveit a NORD blokkházas ipari hajtóművei mozgatják. A berendezés a korábbi folyamatos termelés mintegy háromszorosának megvalósítására képes

  • a két, egyenként 10 000 liter hasznos volumenű és
  • óránként 6000 — 11 000 kg termék kibocsátású keverőnek a segítségével.

Megoldás

Alkalmazásmegoldás

ekato_customer

Az UNIMIX-berendezésekhez szükséges tárolók egy keverőműből, egy elegyítőből és az alapanyagok hozzáadására szolgáló különböző adagolókból állnak. Ez idáig a fogkrémek folyamatos gyártására szolgáló berendezések maximális kapacitása 4000 — 5000 liter között mozgott. Az EKATO által újonnan előállított két keverő egyenként mintegy kétszer akkora hasznos volument kínál, maga a berendezés pedig legalább háromszoros gyártáskapacitással rendelkezik.

Nagy erők, nagy nyomaték. – A homogén termékminőséget megkövetelő alkalmazásban elsődlegesen fontos a sebesség és a folyamatosság, hiszen a termék nagy viszkozitása következtében a keverőtengelyre óriási kereszt- és oldalirányú erők hatnak. A NORD DRIVESYSTEMS két ipari hajtóműves motort konfigurált 150 kW-nál nagyobb teljesítménnyel és 242 000 Nm névleges kihajtónyomatékkal.

Hatalmas, de kompakt. – A NORD az egyetlen gyártó, aki ehhez hasonló méretű és specifikációjú ipari hajtóműveket állít elő egy részből álló házakban. A blokkház a jelen folyamatban alkalmazott SK 15407 típusú háromfokozatú kúpkerekes hajtóművek esetében az óriási méret ellenére kisméretű kivitelt tesz lehetővé. A blokkházas kivitel

  • nagyfokú megbízhatóságot és optimális tömítettséget,
  • a legnagyobb kihajtónyomatékok esetén is biztonságos felvételt
  • nagy axiális és radiális terhelhetőséget,
  • valamint kis karbantartási igényt és hosszú élettartamot biztosít.

Esettanulmány letöltése

Case_study_download_teaser

Ezen a helyen letöltheti a EKATO esettanulmányt tartalmazó PDF-fájlt: Letöltés | PDF (556 KB)