Nieuws –

Predictief onderhoud en optimaal gebruik van middelen

NORD DRIVESYSTEMS ontwikkelt kostenefficiënte en betrouwbare virtuele sensorfuncties voor conditiebewaking.

process data pump drive

Bargteheide , 2017-12-28

Door te kijken naar de levensduur van olie kan het belang van virtuele sensoren inzichtelijk worden gemaakt. Deze maken aandrijftechnologie mogelijk waarbij onderhoudsdata worden bepaald die louter en alleen zijn gebaseerd op berekeningen, zonder dat daarbij hardwaresensoren nodig zijn. De ingebouwde PLC evalueert uitgebreide gebruiksdata op stroomsterkte, voltage en snelheid. Door deze in de omvormer beschikbare data kan de aandrijving altijd indirect de actuele olietemperatuur afleiden.

Als je daarbij rekening houdt met de specifieke eigenschappen van het gebruikte smeermiddel, kan de veroudering van de olie worden bepaald, zodat het betreffende middel optimaal wordt benut. Na uitgebreid testen heeft NORD gevalideerd dat de curve van de berekende olietemperatuur vrijwel geheel overeenkomt met de curve van de werkelijk gemeten olietemperatuur.

Als voorbereiding op de binnenkort uit te brengen functionele oplossing, valideert NORD nu de temperatuurcurves onder verschillende belastingen. Commerciële predictieve onderhoudsfuncties zijn naar verwachting tegen het eind van 2018 beschikbaar in alle NORD aandrijfelektronica eenheden met ingebouwde PLC.

In een oogopslag: Virtuele sensoren voor predictief onderhoud

  • Functioneel in frequentieomvormers met geïntegreerde PLC.
  • Exacte bepaling van onderhoudsinterval helpt:
    - terugbrengen van gebruikskosten;
    - toename installatiebeschikbaarheid.
  • Introductiedatum: eind 2018.
  • Oplossing geheel softwarematig, zonder hardwarekosten voor sensoren en controle-eenheden.