Nieuws –

ACHEMA 2018: explosieveilige en corrosieresistente aandrijvingen van NORD

Roeren, mengen en pompen. Op de ACHEMA 2018 toont NORD DRIVESYSTEMS aandrijfoplossingen voor de procesindustrie in ATEX-versies en met optimale bescherming tegen corrosie. De ACHEMA-beurs wordt van 11 tot en met 15 juni gehouden in Frankfurt am Main.

Bargteheide , 2018-05-03

Tijdens de beurs gaat de belangstelling vooral uit naar aandrijfconcepten voor de procesindustrie die aan de ATEX-regels voldoen en naar de robuuste frequentie-omvormer SK180E. Daarnaast toont NORD aandrijvingen voor pomptoepassingen, de anticorrosiebehandeling nsd tupH voor agressieve omstandigheden en industriële reductoren in "Blockgehäuse"-uitvoering.

Brandbare gassen en stof vormen in de chemische, farmaceutische en levensmiddelenindustrie een belangrijk veiligheidsrisico voor mens en machine. NORD DRIVEYSTEMS is al geruime tijd een gecertificeerd producent van explosieveilige aandrijvingen en biedt sinds 2003 genormeerde ATEX-aandrijfoplossingen aan, waaronder Ex-beveiligde motoren, reductoren en elektronische aandrijftechniek voor de zones 1, 2, 21 of 22.

Modulaire ATEX-aandrijvingen

NORD levert toepassingsspecifieke aandrijfoplossingen met individuele bouwvormen en uitrustingen kant-en-klaar en modulair aan. Het bedrijf biedt flexibele aandrijfconcepten waarbij de frequentie-omvormer op diverse manieren met de motor kan worden gecombineerd: los, met IEC- of NEMA-aansluiting of voor compacte toepassingen direct op de motor. Het ATEX-assortiment van NORD wordt verder gekenmerkt door de toepassing van externe ventilatoren, terugloopblokkeringen of remmen (afhankelijk van de zone), een gecombineerde stof-/gas-bescherming, systemen voor omgevingstermperaturen tot +60 graden en een wereldwijde levering van documentatie in meer dan twintig talen. Indien gewenst worden concrete en op de installatie afgestemde onderhoudsintervallen op de typeplaatjes gedrukt.

Robuuste frequentie-omvormers voor de procestechniek

Met de SK180E - NORDAC BASE - heeft NORD bovendien talloze ATEX-conforme, decentrale frequentie-omvormers voor diverse toepassingen in het programma, die niet alleen zuinig in gebruik zijn, maar ook in de beschermingsklasse IP69K worden aangeboden. Hiermee wordt ook een absolute afdichting van behuizingen in de procesindustrie gegarandeerd, die regelmatig met hogedrukspuiten worden gereinigd. Deze frequentie-omvormers worden onder andere in de verpakkings- en levensmiddelenindustrie en in transport- en pomptoepassingen gebruikt.

NORD-aandrijvingen bij pompen

NORD geeft tijdens de Achema extra aandacht aan het assortiment explosieveilige aandrijvingen voor pompen. De geheel op elkaar afgestemde aandrijfsystemen van reductor, motor en frequentie-omvormer werken in master-slave groepen, die intelligent met elkaar communiceren en hiermee de bewaking en/of besturing van de gehele pompinstallatie voor hun rekening nemen.

Speciale oppervlakteveredeling voor agressieve omgevingen

NORD biedt bij de aluminium reductoren voor het gebruik in agressieve omgeving een speciale nsd tupH-anticorrosiebehandeling. Hiermee ontstaat een oppervlak dat even resistent is tegen corrosie als roestvaststaal. Reiniging van aandrijvingen met hogedrukstoomreinigers of contact met agressieve stoffen is geen probleem. Het met dit procedé behandelde aluminium is hiermee een echt alternatief voor roestvaststaal.

Industriële reductoren voor heavy duty-toepassingen

NORD levert speciale industriële reductoren voor heavy duty-toepassingen in roer-, meng- of maal-apparatuur in de levensmiddelen- of cosmeticaproductie. Met name de robuuste tandwielmotorreductoren of kegeltandwielreductoren met een "Blockgehäuse"-behuizing zijn hiervoor uitstekend geschikt. Grote rollagers zorgen voor een hoge belastbaarheid en lange levensduur van de toepassing.

De innovatieve aandrijftechniek van NORD is te zien op de ACHEMA 2018, hal 5, stand D51.