Nieuws –

Elektriciteit dankzij zonnestralen:Aandrijvingen van NORD maken het in Spanje mogelijk om energie CO2-neutraal op te wekken

Zonne-energiecentrales hebben een belangrijke rol bij het beschermen van het klimaat. Robuuste aandrijfunits van NORD DRIVESYSTEMS zorgen er in de Gemasolar-centrale bij Fuentes in Zuid-Spanje voor, dat de reusachtige spiegels de energie van de zon kunnen opvangen.

Bargteheide , 2019-03-25

De afmetingen van de zonne-energie centrale zijn gigantisch: op een oppervlakte van 185 hectare zijn 2.650 zogeheten heliostaten rondom een toren gegroepeerd. De ongeveer 120 m2 grote spiegels moeten de zonnestralen reflecteren naar een absorbeerder die op de top van de toren is geïnstalleerd. Deze brengt de warmte over of vloeibaar zout, dat door de toren circuleert. Een warmtewisselaar in de voet van de toren zet de verhitte zoutvloeistof om in waterdamp. De damp drijft een turbine aan, die daarmee 110 GWh elektriciteit genereert - genoeg om daarmee 30.000 huishoudens te voorzien. Op deze manier wordt circa 40.000 ton CO2-uitstoot bespaart.

Voor het aandrijven van de reusachtige en zware spiegels vertrouwt Torresol, de exploitant van de energiecentrale, op de robuuste NORDBLOC.1-motorreductoren van NORD DRIVESYSTEMS, die zeer krachtig zijn en uitermate zwaar belast kunnen worden. De reductoren beschikken over bijzonder grote lagers, die hogere dwars- en axiaalkrachten aankunnen dan conventionele motorreductoren.

Elke draaiende en kantelende heliostaat wordt door twee NORDBLOC-1-motoren van bouwgrootte 5 in beweging gezet. De reductoren passen de positie van de spiegels elke 20 seconden aan de invalshoek van de zonnestralen aan. Op deze manier wordt steeds zoveel zonlicht als mogelijk naar de toren gereflecteerd. De exacte positionering is nodig omdat veel spiegels op bijna een kilometer afstand van de toren zijn geïnstalleerd.