Nieuws –

Aandrijvingen van NORD maken bouw tunnel in Abu Dhabi mogelijk

Het is het ondergrondse bouwproject van de eeuw: in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten wordt een nieuwe ondergrondse riooltunnel gebouwd. Aandrijfoplossingen van NORD zorgen voor veilig transport van medewerkers en bouwmaterialen in de toegangsschachten.

Bargteheide , 2019-04-19

Veertig kilometer, een doorsnede tot vijf meter en 800.000 kubieke meter rioolwater - de aanleg van een nieuw hoofdriool in Abu Dhabi is gigantisch. Het "Strategic Tunnel Enhancement Programme" (STEP) biedt een oplossing voor de toenemende behoefte aan afvoer van rioolwater. Om bewoners en openbaar leven in de miljoenenmetropool zo weinig mogelijk te beïnvloeden, moet de aanleg van het kanaal ondergronds en vanuit tunnelschachten gebeuren. Hiervoor waren hef- en hijsinstallaties met robuuste aandrijfoplossingen nodig, die meer dan twee jaar nagenoeg onderhoudsloos functioneren en daarnaast in paren synchroon werken, om mensen en materialen over grote afstanden en tot 90 meter diep te transporteren.

Voor deze enorme taak heeft de Indiase transporttechniekspecialist ElectroMech een beroep gedaan op de expertise van NORD. In de loop der jaren hebben de beide partners al diverse projecten tot een goed einde gebracht. De bedrijven ontwikkelden samen op basis van heavy duty kegeltandwielmotorreductoren oplossingen voor de primaire en secundaire hef- en hijsinstallaties, die een efficiëntie hebben van meer dan 95 procent en bestand zijn tegen de hoogste belastingen. Elke kraan werd met twee kabeltrommels uitgerust, die elk bestaan uit twee aparte aandrijfsystemen, die op hun beurt zijn samengesteld uit een motorreductor en een frequentie-omvormer.

De automatisering van het systeem zorgt er met encodersignalen voor dat beide kabeltrommels perfect synchroon lopen, zodat de werkplatforms niet scheef komen te hangen. De NORD-omvormers met veld-georiënteerde regeling zorgen bij wisselende belasting voor constante toerentallen en bij de start voor hoge koppels. De ladingen kunnen hierdoor precies en snel worden gepositioneerd.