Nieuws –

Nieuw hoogtepunt: industriële aandrijvingen NORD leveren topprestaties bij stuwmeerproject

Het Zwitserse energiebedrijf Axpo legt de laatste hand aan het veeleisende bouwproject “Linthal 2015”. Met dit grootste waterkrachtproject van Zwitserland is het vermogen van de bestaande centrales Linth-Limmern van 480 naar 1480 MW verhoogd.

Linthal_industrial_gear_unit

Bargteheide , 2014-10-06

Hiervoor is een ondergronds pompstation gebouwd, dat water uit het stuwmeer Limmernboden op 1860 meter hoogte omhoog pompt naar de nog eens 600 meter hoger gelegen Muttsee. Van daar wordt het water via turbines voor de opwekking van elektriciteit gebruikt. De kern van het project, de ondergrondse ruimte waarin het nieuwe pompstation is gebouwd, vereiste enorme inspanningen. Onder een extreme hoek van 45 graden en een hoogteverschil van 180 meter, transporteerden lopende banden in een tussenstation non-stop 500 ton uitgegraven puin per uur. Via een tweede lopende band werd het verkleinde materiaal weer naar boven naar een steenslagfabriek getransporteerd, waar het werd opgeslagen of verwerkt voor verder gebruik. Deze transportbanden werden aangedreven door industriële aandrijvingen van NORD, die samen drie jaar lang werden gebruikt en hierbij een miljoen ton materiaal hebben vervoerd.

Na de afronding van de transportwerkzaamheden werden de industriële aandrijvingen van NORD door installatiebouwer Marti Technik AG gedemonteerd. Ze wachten nu op een nieuwe inzet. Ernst Kustler, hoofd onderhoud transportbanden bij Marti Technik: “We hebben conform de gebruiksaanwijzing één keer olie ververst. Maar dat was dan ook de enige onderhoudsmaatregel die we in de afgelopen drie jaar hebben uitgevoerd. De aandrijvingen van NORD hebben zonder meer uitstekend gepresteerd.” De industriële aandrijvingen kwalificeerden zich voor dit zware bouwproject vanwege hun beproefde “Blockgehäuse”-principe met een ééndelige behuizing, waarin alle lagers zijn geïntegreerd. De afwerking van deze behuizingen gebeurt in een enkele opstelling met de modernste cnc-machines. Hierdoor zijn de hoogste precisie, stijfheid en sterkte gegarandeerd. Er lopen geen naden door de behuizing, die door radiale krachten of het koppel worden belast. Door dit principe en de verschoven positie van de assen zijn een zeer compacte bouw en grotere rollagers mogelijk, die een lange levensduur van de lagers garanderen.