Nieuws –

Intelligente, adaptieve aandrijfregeling -Hybride oplossingen voor centrale en decentrale besturingsconcepten

NORD DRIVESYSTEMS toonde op de SPS IPC Drives 2015 intelligente besturingsoplossingen voor synchrone en asynchrone motoren.

Frequency Inverter SK 200E Frequenzumrichter SK 200E

Bargteheide , 2015-12-01

Een zwaartepunt lag op de frequentie-omvormers van de serie SK 200E, die door een geïntegreerde positioneerfunctie, de hoogste overbelastingsmogelijkheid en het breedste vermogensgebied (0,25 tot 22 kW) toonaangevend zijn op het gebied van decentrale aandrijfelektronica. NORD demonstreerde onder andere de flexibiliteit van deze aandrijvingen in grote installaties met een centraal automatiseringsconcept: ze kunnen via veldbus of Industrial Ethernet worden aangestuurd, maar bijvoorbeeld ook voor onderhoud via een schakelaar van de centrale aansturing worden losgekoppeld. De in de frequentie-omvormer geïntegreerde PLC neemt het dan over en voert bijvoorbeeld positioneeropdrachten uit. Hierdoor kan een SK 200E ook bij niet-geplande en plotselinge scheiding van de hogere installatie-aansturing zelfstandig belangrijke bedrijfsstappen in gang houden en hiermee productiestoringen beperken.

Door de ingebouwde PLC-functies kunnen toepassingen rond de aandrijvingen, inclusief logische sequenties, die normaal gesproken door de centrale machinebesturing worden afgehandeld, volledig in de aandrijving worden ingebouwd. Een tweede expo toonde daarom een aandrijving die bijvoorbeeld in pompen kan worden gebruikt. Deze herkent blokkades en reageert daar zelfstandig op, en probeert deze op te lossen met wisselingen van het toerental en de draairichting. Als de aandrijving de blokkade hierdoor succesvol kan oplossen, schakelt deze terug naar normaal bedrijf. Zoniet, dan gaat er een storingsmelding naar de controlekamer. In toepassingen bij klanten kan hij bovendien bijvoorbeeld een bypass vrijgeven.

Tot slot konden bezoekers van de stand tijdens de beurs ook met een mobiele bediening een omvormer aansturen en de snelheid van een motorreductor regelen.