Nieuws –

Aandrijftechnologie op de Hannover Messe: conditiebewaking en predictief onderhoud

NORD toonde op de Hannover Messe aandrijvingen die hun eigen conditie bewaken en hiermee kunnen worden ingezet voor predictief onderhoud. NORD gebruikt hiervoor frequentie-omvormers met geïntegreerde plc's, die het complete aandrijfsysteem bewaken, sensordata analyseren en op basis van intelligente algoritmen de systeemconditie beoordelen.

predictive_maintenance

Bargteheide , 2016-06-16

Aan de hand van een industriële aandrijving stelde NORD de conditiebewaking met sensoren en speciale analysetechniek voor. Trillings- en oliesensoren leveren belangrijke gegevens over slijtage. De analyse van trillingen maakt conclusies over de toestand van de lagers of de tandwielen mogelijk en op basis van de analyse van olie kan worden vastgesteld wanneer verversing van de smeermiddelen nodig is.

Het "virtuele sensor"-model toonde aan dat predictief onderhoud ook zonder externe sensoren en de hier bijhorende kosten mogelijk is. De frequentie-omvormer verzamelt de procesdata van het aandrijfsysteem en berekent op basis van een algoritme, waarin ook product- en ervaringsgegevens zijn opgenomen, het juiste moment voor onderhoud. De techniek is gebaseerd op de veldbusneutrale "Referentie-architectuur voor conditiebewaking in fabrieksautomatisering", die onder nummer 23582 in het Duitse VDMA-handboek is vastgelegd. NORD heeft de berekeningen met laboratoriumtests vergeleken om het algoritme verder te optimaliseren en dus een zo betrouwbaar mogelijk beeld van de conditie van de aandrijving te krijgen. De software-diagnosefuncties zijn een uiterst efficiënte oplossing, die ook voor kleine aandrijfformaten geschikt is. Klanten bereiken met deze nieuwe omvormerfuncties een langere levensduur, een verbeterde beschikbaarheid en lagere onderhoudskosten.