SMS MEER

Robuuste aandrijfssystemen voor walserij in de woestijn

Zware belastingen, frequente schokken en extreme temperaturen: een walserij in Bahrein moet zijn werk onder moeilijke omstandigheden doen. NORD ;everde installatiebouwer SMW Meer robuste en flexibele oplossingen.

SMS_Meer_Product_Steel.jpg

SMS MEER

Klant

Focus op de klant

SMS_Meer_Product_Steel.jpg

"SMS Meer, onderdeel van de SMS Group, is wereldmarktleider in zware machines en installaties voor de staal- en metaalindustrie. Het wereldwijd actieve Duitse bedrijf is gespecialiseerd in technologieën voor continu gieten, fabrieken voor lange producten, buizen, gieterijen en non-ferro metalen en warmtebehandeling in staalfabrieken. Bij het project in Hidd werkte SMS Meer samen met dochteronderneming SMS Concast.

Focus op het project
De walserij in Bahrein gebruikt rollenbanen met 622 aandrijvingen en enkele andere aandrijfoplossingen van NORD, inclusief grote industriële aandrijvingen in een machine die staalplakken recht maakt. Deze systemen voldoen uitstekend aan de zware eisen en omstandigheden door hun ""Blockgehäuse""-constructie, die een lange levensduur garandeert, de topkwaliteit tandwieltanden, en het flexibele ontwerp, met onder andere assen aan beide zijden."

Project

Projecteisen

SMS_Meer_Production.jpg

De laatste jaren is er in het industriegebied Hidd in het koninkrijk Bahrein een groot geïntegreerd staalcomplex gebouwd. Met een productie van 600.000 ton staal per jaar moet het een zesde van de vroegere importbehoefte aan balken en profielen afdekken. Installatiebouwer SMS Meer bouwde hiervoor in Hidd een zware profielwalserij met de modernste apparatuur.

Harde omstandigheden - Een groot aantal motorreductoren wordt ingeschakeld voor de in walserijen gebruikelijke taken: het intermitterend bedrijf (S5) en het continubedrijf (S9) met niet-periodieke belastingen, toerentalveranderingen en regelmatige overbelasting. De rollenbanen verplaatsen 16 ton zware balken door de walsstraat. De aandrijftechniek krijgt hierbij door het versnellen en afremmen van het materiaal te maken met flinke stoten. Vanwege het klimaat in de golfstaat krijgen de installaties ook nog eens te maken met zeer hoge omgevingstemperaturen.

Voorkeur voor standaardsystemen - Voor andere installaties had SMS Meer ook behoefte aan zwaar belastbare en krachtige aandrijfoplossingen, zoals voor een hydraulisch aangestuurde richtmachine met dubbele lagers. De installatiebouwer wilde specifieke aandrijfoplossingen zoveel mogelijk voorkomen en in plaats hiervan een keuze maken uit een omvangrijk aandrijfportfolio met gestandaardiseerde oplossingen.
Voor een aantal aandrijfsystemen vereiste SMS Meer bovendien een zeer grote flexibiliteit.

Oplossing

De oplossing

SMS_Meer_MotorLogoNORD.jpg

NORD leverde aandrijfsystemen met een uiterst robuuste constructie; de "Blockgehäuse"-constructie van de aandrijvingen maakt hoge radiale en axiale belastingen mogelijk. Daarnaast garandeert de gefreesde en exact bewerkte schuine vertanding extreme stabiliteit onder belasting. Nog hogere belastbaarheid en duurzaamheid kunnen optioneel worden bereikt met versterkt asmateriaal (bijvoorbeeld 42CrMo4) en sterkere lagers. Met trillingabsorberend materiaal voor de behuizing kan bovendien een deel van de mechanische schokken worden opgevangen. Voor zeer hoge bedrijfs- en omgevingstemperaturen zijn speciale synthetische smeerstoffen (ISO VG220) en speciale lakken verkrijgbaar.

Flexibele gebruiksmogelijkheden - SMS Meer installeerde meer dan 600 aandrijvingen in de rollenbaan van de walsstraat. Daarnaast kwamen er nog meer systemen, zoals standaard vlakke reductoren voor kettingbanden bij de koelsectie, die bij deze installatie de voorheen gebruikelijke maatwerkreductoren konden vervangen. Vier industriële aandrijvingen met een hoog koppel, die de staalplakken voor de walsen richten, werden door NORD van dubbelzijdige in- en uitgaande assen voorzien, waardoor ze in beide richtingen kunnen worden gebruikt. Bij deze aandrijvingen werden speciale assen met overeenkomstige openingen gebruikt, voorzien van encoders van SMS Meer.

Uitgebreide branche-ervaring – NORD werkt al meer dan tien jaar samen met SMS Meer. NORD biedt de staal- en metaalindustrie optimale aandrijfoplossingen voor uiteenlopende toepassingen, zoals rollenbanen en koelsecties, kniplijnen, de bediening van gietpannen en talrijke andere processtappen.

Case_study_download_teaser

Download de pdf van de case study SMS MEER hier: download | PDF (1 MB)