Stros

SKREDDERSYDDE DRIVSYSTEMER TIL BYGGEHEISER

Flere av skyskraperne i byggeprosjektet "Moskva City" ble bygget ved hjelp av heisløsninger fra den tsjekkiske produsenten STROS. Prosjektet besto av bygninger som var over 300 meter høye, og kraftige drev fra NORD sørget for at kapslene ble heiset trygt opp og ned, uansett vær.

Stros_case_study_view

STROS

Kunden

Fokus på kunden

stros_case_study_customer

STROS Sedlcanské Strojírny, a. s. er Tsjekkias største produsent av byggeheiser. Selskapet produserer tre nye systemer hver uke for kunder over hele verden, og leverer også vedlikehold på forespørsel. STROS portefølje inkluderer midlertidige og permanente personell- og materialheiser, hengeplattformer, arbeidsplattformer og skreddersydde prosjekter. De første systemene i den velutprøvde NOV-heisserien gikk først inn i produksjon på 60-tallet.

Fokus på prosjektet
STROS' byggeheiser spilte en viktig rolle i byggingen av åtte høyhus i "Moskva City"-prosjektet i Europas største storby, inkludert Mercury City Tower som nå troner over 340 meter over bakken. Drivsystemet for skyskraperheisen består av en NORD-løsning med tre elektronisk styrte vinkelgirmotorer og
• en løftehøyde på 350 m
• lastekapasitet på 2 tonn
• nominell hastighet på 70 m/min

Prosjektet

Utfordringen i prosjektet

stros_case_study_project

Forretningskomplekset "Moskva City" har gitt en rekke nye tilskudd til den russiske hovedstadens skyline. Det mye omtalte byggeprosjektet besto blant annet av Mercury City Tower, som med sine 340 meter nå er Europas høyeste bygning. Slike dimensjoner krever byggeheiser som er i stand til å arbeide raskt, selv under vanskelige forhold med vind på opptil 20 m/s.

Himmelekspressen – STROS Sedlcanské Strojírny, a. s. fikk oppdraget med å levere masteklatringsutstyr til åtte nye bygninger i "Moskva City"-komplekset. Det tsjekkiske selskapet produserer heissystemer som for øyeblikket har kapasiteter på opptil 3200 kg og hastigheter på opptil 100 m/min. Disse systemene er utstyrt med en unik sikkerhetsanordning som er spesialutviklet av STROS. Mekanismen utløses hvis den nominelle, trygge senkehastigheten brytes. Et tannhjul på utgående aksel går i inngrep med en pinjong, og heiskapselen stoppes gradvis. Systemet er imidlertid utstyrt med en avansert drivløsning fra NORD som gir svært pålitelig drift, og dermed ekstremt liten sjanse for at slike situasjoner i det hele tatt vil oppstå.

Dobbel backup – Dersom en av heisene er ute av drift, kan dette føre til at hele byggeplassen står stille. Derfor må heisenes drivløsninger ha alle tilgjengelige funksjoner for å sikre maksimal driftssikkerhet. For å unngå kostbar nedetid, er konseptet NORD DRIVESYSTEMS har utviklet til STROS-heisene derfor basert på opptil tre autonome girmotorer. Girmotorene er utstyrt med en intelligent frekvensomformer som gir ekstra jevne bevegelser.

Løsningen

Bruksløsningen

stros_case_study_solution

Drivsystemet i STROS' byggeheiser i "Moskva City"-prosjektet består av tre vinkelgirmotorer med ekstern bremsemotstand. Motorene er utstyrt med elektromagnetiske skivebremser som kan løses ut manuelt. NORDs skreddersydde fullskalaløsning har også en omformer med heisefunksjonalitet som styrer alle de tre motorene. Den intelligente kontrolleren er montert i et koblingsskap og sørger for myk start og stopp og utmerket presisjon.

Et langvarig og omfattende samarbeid – NORD utviklet sitt første skreddersydde drivsystem for STROS i 1997, og har de siste 15 årene vært heisprodusentens eneste leverandør av drivløsninger. NORD har også støttet STROS i deres nylige satsning innen nye markedssegmenter; i tillegg til byggeheiser satser det tsjekkiske selskapet nå også på produksjon av heiser til permanent bruk i bygninger, bl.a. i piper ved kraftstasjoner. Også disse systemene er utstyrt med drev fra NORD.

Bruksspesifikke konstruksjoner – I stedet for standardgir, får STROS levert tilpassede enheter som er satt sammen etter deres behov. Avhengig av prosjektet, kan girene f.eks. være utstyrt med forsterkede lagre, bruke spesielle materialer i girkassene eller være ATEX- og NEC-godkjente. Skapmonterte omformere er tilgjengelige i forskjellige ytelsesklasser og med skalerbar funksjonalitet. I tillegg til funksjoner som evakuering i nødstilfeller, leverer NORD spesialfunksjonalitet som f.eks. posisjonerings- og sikkerhetsfunksjoner som STO og SS1 for sikkerhetskrav opptil SIL 3.

Last ned case-studien

Case_study_download_teaser

Last ned case-studien av STROS i PDF-format her download | PDF (1 MB)