Scenteknologi

Theater Duisburg

Selv etter mange tiår, ja faktisk hundrevis av år, lar publikum seg fortsatt fascinere av teaterstykkene, konsertene og operaene som settes opp ved Theater Duisburg. Drivteknologien på scenen hadde imidlertid sett bedre dager, så i løpet av 2010/2011 fikk teateret endelig på plass nytt, elektrisk utstyr.

Bühnentechnik von Nord im Theater Duisburg

THEATER DUISBURG SETTER OPP TEATERSTYKKER, BALLETTER, OPERAER OG KONSERTER

Bransjeeksperten UNICAN

Taljer, bommer og andre mekaniske komponenter, i tillegg til de fleste eksisterende girmotorene , gjør den samme jobben de har gjort tidligere, men de styres nå av et nytt system fra bransjeeksperten UNICAN. Et nytt system for automatisering av sceneteknologi er på plass, med en komplett løsning som oppfyller SIL 3-kravene. Systemet inkluderer HIM-konsoller, høyytelses programvare og skreddersydde hus med toppmoderne aksekontrollere som er koblet til dusinvis av drivenheter via nye frekvensomformere .

Fokus på sikkerhet

Håndstyrte lyskastere, scenetepper og sceneelementer er ikke lenger vanlig i operahus og teater. I dag er det komplisert automatisering og drivteknologi som sørger for at de tunge sceneelementene flyttes rundt, at lyskasterne skifter fokus og lyd- og videosystemene fungerer som de skal. UNICAN GmbH fra Neuss i Tyskland er en av få produsenter av omfattende, automatiserte drifts- og kontrolløsninger for alle typer teaterscener. OpenCue-programvaren gir operahus, teater, konferansesentre og lignende anlegg et moderne system med faste eller mobile styrekonsoller. Styreenhetene med sine grafiske grensesnitt gir enkel tilgang, kontinuerlig overvåkning og fleksibel programmering av opptil 240 drev på scenen. I operahus og teater er det praktisk talt umulig å unngå å operere taljer og annet maskineri i nærheten av skuespillere, teknisk personell og publikum. Dette omfatter ofte løfting og flytting av tunge gjenstander, noe som bidrar til å øke risikoen. Det er derfor obligatorisk med sikkerhetstiltak for å unngå alvorlige ulykker. I de fleste tilfeller må sikkerhetsrelevante elektriske komponenter oppfylle sikkerhetsnivået SIL 3 i henhold til EN 61508.

Over ett hundre moderniserte drev

Getriebemotoren zum bewegen von Podien, Seilzügen udn Kettenzügen in der Bühnentechnik

Dette kravet gjaldt også for de nye systemene på Theater Duisburg. Totalt valgte teateret å oppgradere 74 drev i maskineriet over scenen (som brukes til å drive taljer etc.) og 39 drev i det nedre maskineriet. UNICAN installerte tre styrekonsoller til den nye løsningen: to med 2 x 22" skjerm og én med en 19" skjerm. Skjermene kan brukes i stående posisjon eller liggende på konsollen. Funksjonene betjenes via berøringsskjermen eller tastaturet som er integrert i aluminiumskonsollen. Sistnevnte har spesialtaster med bakgrunnsbelysning, to joysticks og en styrekule. I tillegg til disse faste stasjonene, leverte UNICAN også en håndholdt styreenhet med en 12" berøringsskjerm. Den største delen av installasjonen var imidlertid de skreddersydde husene til de over hundre drivenhetene, hvorav samtlige var utstyrt med en aksekontroller fra UNICAN ICU-serien. Disse intelligente elektroniske enhetene fungerer med alle typer drev, og kan derfor brukes til å styre både hydrauliske og pneumatiske løsninger i tillegg til de elektriske. Kontrollene har dobbelt CAN-grensesnitt, støtter CANopen og er utstyrt med to innganger for SSI-encoder og et integrert nødstopprelé. UNICANs aksekontrollere er tilgjengelige i versjoner med to kanaler for SIL 3-bruksområder.

zentraler Frequenzumrichter SK 500E zur Steuerung sder Motoren
Driftssikre frekvensomformere

Ved Theater Duisburg styrer aksekontrollerne elektriske motorer. Derfor er hver av de over 100 spesialtilpassede husene utstyrt med en SK 535 frekvensomformer fra NORD Drivesystems. Drevene på scenen krevde pålitelig kraftelektronikk som tilfredsstilte sikkerhetskravene i UNICAN-systemet, og som i tillegg kombinerte variert funksjonalitet med et tilfredsstillende forhold mellom pris og ytelse. NORDs nyeste serie med skapmonterte omformere viste seg å passe perfekt til formålet.

Alle omformere fra NORDs SK 500E-serie har integrert bremsestyring, bremsechopper og filter, i tillegg til ISD-vektorkontroll. Selv den grunnleggende modellen gir stor valgfrihet med tanke på koblinger, med fem konfigurerbare kontrollinnganger, to analoge innganger, én analog utgang og to reléutganger. Frekvensomformerne på Theater Duisburg er fra SK 500E-serien – nærmere bestemt SK 535E-modeller i størrelsene 5 og 6 på 11 og 22 kW – som er tilgjengelig med nominell motorytelse på opptil 37 kW. I tillegg til grunnfunksjonene beskrevet ovenfor, har disse modellene også to digitale innganger, to utgangskanaler og en TTL-inngang for kontroll av hastighet og dreiemoment. I tillegg har SK 535E -modellen en "Safe Stop"-funksjon i henhold til EN 954-1 og EN 13849-1 (opptil sikkerhetskategori 4, stoppkategori 0 og 1) og leveres med innebygd CANopen-grensesnitt. En POSICON-modul med effektive posisjoneringsfunksjoner er også inkludert i leveransen. Styrekortet til SK 535E kan drives via en separat 24 V strømforsyning, noe som gir tilgang til parameterdata og bussgrensesnittet selv om hovedstrømmen er slått av. Dette tillater spesielle funksjoner som evakuering av heiser og økt nettilgjengelighet.

Konklusjon

Konklusjon

Med ny automatiseringsteknologi som styrer over 100 drev på og rundt scenen, har Theater Duisburg nå en løsning som oppfyller sikkerhetskravene i SIL 3 og gir teknikerne et brukervennlig system for drift og programmering av hele forestillinger ved hjelp av berøringsskjermer. De mange spesialtilpassede husene til drevene på scenen – som med nye frekvensomformere gir en sikker kobling mellom de delvis moderniserte elektriske motorene og det toppmoderne kontrollsystemet – er den viktigste komponenten i det elektriske utstyret.