Nyheter –

NORD stärker sitt samarbete med den indiska stålindustrin och når ledande marknadsposition 2013.

Ungefär varannan växelmotor som den indiska stålindustrin beställde förra året kom från den indiska filialen av den ledande tyska tillverkaren av drivteknik NORD DRIVESYSTEMS. NORD har blivit den största spelaren i stål- och metallsektorn och svarade för rekordhöga 46 % av hela försäljningen av drivsystem i detta segment 2013.

Bargteheide , 2014-05-27

På mindre än tio år på den indiska stålindustrimarknaden har NORD lyckats stiga till ledande position tack vare märkets starka produktkvalitet, pålitlighet och stora tekniska kunskap. NORD har nu levererat flera tusen växelmotorer till dussintals produkttillverkare samt alla anläggningsägare och byggföretag i branschen i hela Indien. De har till exempel levererat fler än 2000 växelmotorer till den stora rälstillverkningen i Bhilai stålverk; mer än 1000 växelmotorer för stålproduktion, tung stålvalsning och medel- och lättkonstruktion på stålverket Jindal Steel & Power; mer än 500 drivenheter för sektionssvarvning på stålverket Jayeswal NECO Raipur och fler än 200 enheter för EOT-kranar, transportbilar och hjul på TATA KPO.

Trots att växelmotorer utsätts för tung mekanisk belastning och stor värmepåverkan måste de ändå stå till tjänst med problemfri kontinuerlig drift, helst utan några krav på underhåll, och hela tiden hålla en hög effektivitetsnivå. NORD har ett mycket brett utbud av växelmotorer att välja bland, och mer än femtio års erfarenhet av stål- och metallindustrin. Industrispecialister kan bistå med råd om parametrar så som kraft/moment, lagerliv och oljetemperatur för att hjälpa kunden välja den mest lämpliga produkten för en viss stålverksapplikation – allt från ett enskilt system till en beställning på flera tusen enheter. NORD Indien har samlat ett mycket kvalificerat och effektivt team experter som enbart ägnar sig åt järn- och stålindustrin. NORD kan erbjuda omfattande lösningar inom olika områden i metallbearbetningsindustrin, inklusive applikationer inom koks- och järntillverkning, kontinuerlig gjutning, valsverk, skärlinjer (längsgående och tvärgående), kylbäddar, skänkförflyttning, matning och tömning av smältugn, rullbord i sektionssvarvning, plåtbearbetning, varm- och kallvalsning, samt flera olika transportörapplikationer i alla processteg. Ett stort sortiment industriväxlar, raka kuggväxlar, vinkelkuggväxlar och vinkelsnäckväxlar med hål- och solidaxlar kan kombineras med mycket robusta motorer i gjutjärn, till exempel ringflänsar, samt med smarta decentraliserade drivenheter som är lämpliga för användning i applikationer i hela industrin.

Drivenheter för rullbord är ett exempel på NORDs utbud av robusta och överlägset tåliga system – de måste tåla hårda och tuffa miljöer med höga omgivande temperaturer, tunga chocker och vibrationer och tung belastning och kunna hantera driftstopp. Växlar i dessa applikationer kräver ett särskilt robust inkapslingsmaterial som kan ta upp vibrationer. Normalt används EN-GJL-200 (GG20) eller EN-GJS-400-15 (GGG40). Konfigurationsalternativ är bland annat förstärkta axlar, tex. tillverkade av 42CrMo4, specialbeläggningar, syntetiska smörjmedel och särskilda labyrintförseglingar. Rullbord måste kunna levererar höga vridmoment för start och inbromsning, köras på variabla hastigheter och kunna byta riktning utan fördröjning. Frekventa accelerationer och decelerationer är normen och driftlägen i dessa applikationer varierar mycket där S1, S5 och S9 är de som används mest. Varje rullbordsmotors belastningsmoment måste vara tillräckligt hög för att på ett säkert sätt kunna hantera överbelastning, dvs. ta över om ett intilliggande drivsystem skulle sluta fungera. Dessa motorer har vanligtvis antingen ringflänsar eller raka flänsar, helt inkapslade och icke ventilerade (TENV) som NORD tillverkar av höghållfast stål som har högsta chockmotstånd. Eftersom de har en större materialvolym och större lager och axlar tål dessa system större belastningar och har ett längre tjänsteliv än vanliga industrimotorer i samma prestandaintervall. NORD har dock även andra sorters motorlösningar med olika typer av ventilering. Det går även att beställa tillbehör så som bromsar och stegvisa och absoluta omkodare.

Även om de flesta utrymmen i ett stålverk är varma och torra med temperaturer på 60 °C eller mer finns det även områden så som avkalkning och avkylning där drivenheter för transportörer måste vara IP66-skyddade mot vattenintrång från vattenstänk. Ånga kan också ge upphov till stora korrosionsskador. ISO F-isolering kan räcka för drivenheter i många fall, men motorer i klass H finns även att beställas till mycket tuffa och krävande miljöer. NORDs stora utbud av dedikerade drivprodukter och företagets stora expertis i metallindustrin säkerställer att företag inom stålindustrin, byggföretag och slutkunder alltid kan välja mellan alla tillgängliga lösningar och produkter som finns på marknaden.