Nyheter –

Vi tar oss till nya höjder: Industriväxelmotorer från NORD klarar tungt jobb i ett reservoarprojekt

Den schweiziska energileverantören Axpo är nära att avsluta det storskaliga byggprojektet "Linthal 2015": Schweiz största hydroelektriska projekt kommer att öka den totala effekten för de befintliga kraftanläggningarna i Linth-Limmern från 480 MW till 1 480 MW.

Linthal_industrial_gear_unit

Bargteheide , 2014-10-06

En ny underjordisk pumpstation byggdes för att pumpa vatten från Limmernboden reservoar 1 860 m över havet in i Muttsee-sjön ca 600 m högre upp. Denna höjdskillnad kommer att användas för att producera hydroelektrisk kraft på beställning. Särskilt projektets hjärta – underjordscentralen för den nya hydroelektriska largingsstationen – krävde gigantiska insatser. Med en extrem lutning på 45 grader och en höjdskillnad på ca 180 m transporterade transportband i en substation 500 ton utgrävt material per timme, dygnet runt. På ett andra transportband fördes det krossade materialet upp till grusanläggningen där det lagrades eller behandlades för vidare användning. Under sammanlagt tre år drevs dessa transportband av NORD industriväxelmotorer och transporterade ca en miljon ton material.

När transporten av material var klar monterades NORD industriväxelmotorer ner av anlägngingens tillverkare Marti Technik AG och väntar nu på sin nästa uppgift. Ernst Kuster, chef för underhåll av transportbanden på Marti Technik, säger: "Vi bytte olja en gång, vilket stod att vi skulle göra i instruktionsmanualen, men det var det enda underhåll vi behövde utföra under de tre åren. NORD växelmotorer gjorde ett fantastiskt jobb." Växelmotorerna klarade av detta stora byggprojekt tack vare vår beprövade UNICASE-design: ett motorhusblock i ett stycke som integrerar alla lagerplatser. UNICASE-motorhus tillverkas på state-of-the-art CNC-maskiner i ett enda stycke. Detta koncept säkerställer hög precision, robusthet och slitstyrka utan att några kopplingar mellan verkningssidan och växelhuset utsätts för radial- eller skjuvkrafter. Dessutom möjliggör den överlappande lagerförskjutningen mer kompakta växelhus och större glidlager vilket ger enheten en lång livstid.