Ambit Projects

Mångsidiga drivsystem för livsmedelsindustrin

Maskintillverkaren Ambit Projects använder drivsystem från Nord i sin utrustning för bearbetning och tvätt av grönsaker. Drivenheterna skyddas mot rostangrepp med Nords unika korrosionsskydd nsd tupH.

Projektet

Projektets utmaning

En av Ambit Projects kunder sen lång tid tillbaka är en av Europas största producenter av färska lantbruksvaror. Kunden behövde uppgradera och utöka sitt stall av maskiner för bearbetning och packning av grönsaker. Maskinen tar bort oönskade delar så som rötter och tvättar, inspekterar och förpackar grönsakerna.

Påfrestande miljöer – Eftersom maskinerna hela tiden utsätts för vatten och fukt och regelbundet spolas av med vatten och lösningsmedel behövde kundens vanliga drivenheter bytas ut ofta. Inte ens korrosionsskyddande beläggningar kunde inte hålla rosten borta i det långa loppet. Färgbeläggningarna på deras befintliga drivenheter hade börjat spricka och flagna av. Därför insåg man att det behövdes ett starkare rostskydd för att undvika kontaminering av livsmedlen. Värst drabbade var drivenheterna på transportbandet intill tvättstationen där jord och grus spolas av med högtryck.

Inbyggt skydd behövdes – Ambit Projects började leta efter bättre lämpade transportband och drivenheter. Det krävdes maskiner med inbyggt rostskydd som Ambit hoppades skulle kunna minska både deras egna och kundernas underhålls- och driftkostnader. Utöver ett inbyggt rostskydd behövde de nya drivenheterna även vara hygieniska för att uppfylla kvar på hantering av livsmedel och tåla desinfektionsmedel.

Kunden

Fokus på kunden

Ambit Projects Ltd. ligger i den engelska staden King‘s Lynn. De har tillverkat maskiner för rengöring, bearbetning och paketering av jordbruksprodukter i mer än 25 år. Eftersom sån utrustning hanterar livsmedel måste de både vara enkla att underhålla och energieffektiva och miljövänliga.

Fokus på projektet
Nord levererar korrosionsresistenta livsmedelsanpassade drivlösningar i form av SMI snäckväxlar och motorer med slät yta till Ambit Projects. Alla drivenheter är behandlade med Nords unika effektiva rostskydd tupH. Det gör att de:

  • Håller skyddsklass IP66/IP69K mot vattenintrång och tål högtrycksånga.
  • Tål lösningsmedel med pH mellan 2 och 12.
  • Tål saltvatten i upp till minst 2 000 timmar.

Lösningen

Applikationslösningen

Ambit Projects bytte ut alla transportband och drivenheter i maskindelarna mot nya enheter Från Nord med den inbyggda korrosionsbehandlingen nsd tupH. nsd tupH gör aluminiumytor enormt starka och tåliga genom att permanent omvandla själva ytmaterialet genom en elektrokemisk process. Växel- och motorhus med denna behandling är extremt motståndskraftiga och kommer inte börja rosta även om de skadas.

Särskilt anpassade för livsmedelsindustrin – Drivenheterna som används i grönsaksanläggningen har som standard utgående axlar och andra delar av rostfritt stål. Systemen består av oventilerade motorer med slät yta och SMI snäckväxlar. NORD har optimerat dessa komponenter och en hel serie andra sorters växlar för applikationer med särskilt höga hygieniska krav. Motorerna har släta ytor och inga dödomdåden där det kan ansamlas smuts vilket gör avspolning väldigt enkel. Växlarna är fyllda med livsmedelsklassad olja.

Extrastarkt skydd – NORDs drivsystem med ytbehandling med nsd tupH är godkända för livsmedelshantering enligt FDA title 21 CFR 175.300. Utrustningen har klarat flera omfattande tester:

  • flagningstest per ASTM D714,
  • korrosionstest enligt ASTM D610-08,
  • risptest enligt ASTM D1654-08 enligt DIN EN ISO 2409,
  • saltsprej-test enligt ASTM B117-09 enligt DIN EN ISO 9227
  • chiptest enligt ASTM D3170 (Gravelometertest)

De klarat även de flesta vanliga rengöringsmedel som förekommer inom livsmedelsindustrin.

Ladda ner fallstudie

Case_study_download_teaser

Ladda ner fallstudien i PDF för Ambit projects här | PDF (489 KB)