Frekvensomriktare med PLC-funnktionalitet

ger smartare skärning.

NORDs SK 540E frekvensomriktare med kraftfull mikroprocessor och inbyggda positioneringsfunktioner ger snabb och noggrann hackning och skärning av olika livsmedel, utan att en extra styrkontroller behövs.

treif_case_study_cheese

Treif, Tyskland

Kunden

Fokus på kunden

Treif_cutting_maschines

Företaget Treif Maschinenbau GmbH i Oberlahr i Västtyskland är en av världens ledande tillverkare av skärmaskiner för livsmedel. Treifs lösningar används i mer än 150 länder. Ett brett och rikt utbud av produkter innehåller något för alla typer av kunder, från småföretagare som charkuterier till storskaliga cateringföretag och industriell livsmedelsproduktion till beredningsanläggningar.

Fokus på projektet
En frekvensomriktare för skärmaskiner med fri programmering och drivrelaterade funktioner enligt IEC 61131-standarden ger en flexiblare skärning och hackning av livsmedel än brytarbaserade lösningar. Skärningen kan utföras med stor noggrannhet, snabbt och pålitligt utan extra kostnad av ett externt styrsystem.

Projektet

Utmaningen

Treif_Case_study_plc_cutting.jpg

Treif Maschinenbau GmbH tillverkar maskiner och produktionsutrustning som används för att skära livsmedel i skivor, remsor, kuber och andra former. Fram tills nu har de flesta av maskinerna körts med traditionella reläer och bytare istället för modern drivelektronik som möjliggör mer flexibla funktioner. När NORD lanserade en ny typ av frekvensomriktare med PLC-funktionalitet tyckte Treif att detta var en tillräckligt ekonomiskt hållbar lösning med rätt inbyggd intelligens för att kunna införliva fri programmering och drivrelaterade funktioner i maskinerna. Denna omriktare fungerar nu som "hjärnan" i många av Treifs nya maskiner och ger deras kunder bättre funktionalitet, enklare hantering och optimerad produktivitet.

Beprövad kvalitet – Förutom de utökade och förbättrade funktionaliteten och det attraktiva priset lockade pålitligheten av NORDs drivlösningar. Treifs kunder är utspridda i många länder och finns således även på platser där tillgång till service inte är stor. Det var därför viktigt att omriktarna i SK 500E-serien var robusta, tåliga och pålitliga. Man valde till slut SK 540E till Treifs maskiner. Tidigare positiv praktisk erfarenhet av tåliga snäckväxlade motorer från NORD gjorde valet ännu lättare för Treif.

Många maskiner ska bytas ut – Den nya omriktarbaserade drivlösningen ska laseras i flera delar av Treifs maskinutbud. Två maskiner som normalt används för skivning och hackning av kött, korv och ost - CASEUS basic och FLEXON blir de första som ska få denna nya konfiguration.

Lösningen

Applikationslösningen

Treif_SK540E_evolution

Den centrala styrenheten i varje maskin är en intelligent SK 540E frekvensomriktare vars inbyggda PLC körs med en cykeltid på 10 millisekunder. Omriktaren hanterar kontrollknapparna och statusdisplayen, men dess viktigaste och huvudsakliga uppgift är att fungera som smart styrenhet för maskinens hydraulsystem som består av en hydraulram som justerar in exakt rätt tryck för just det livsmedel som är i maskinen och för att kunna uppnå bästa skärresultat.

Användarvänlig och säker design – Den intelligenta omriktaren som används i Treifs skärmaskiner har alla de beprövade och uppskattade grundfunktionerna i produktfamiljen SK 500E så som:
-sensorfri vektorstyrning
-automatisk parameteridentifiering för den tillkopplade motorn
-säkerhetsfunktionen "Safe Torque Off"

Mångsidig – SK 540E är även designad för att ta kommandot i komplexa och dynamiska drivsituationer. De särskilda funktioner som utför detta är till exempel:
-nytt universellt omkodargränssnitt
-styrkapacitet för både asynkrona och synkrona motorer
-fri programmering av drivrelaterade funktioner i enlighet med IEC 61131-standarden.

Ladda ner fallstudien

Case_study_download_teaser

Ladda ner fallstudien här ladda ner | PDF (558 KB)