Stros

SKRÄDDARSYDDA DRIVSYSTEM FÖR BYGGHISSAR

Flera höghus i byggprojektet ”Moscow City” byggdes med hisslösningar från tjeckiska företaget STROS. På byggnader över 300 m använde man sig av starka drivsystem från NORD för att på ett säkert sätt driva bygghissen upp och ner för fasaden i alla väderförhållanden.

Stros_case_study_view

STROS

Kunden

Fokus på kunden

stros_case_study_customer

STROS Sedlcanské Strojírny, a. s., är Tjeckiens största tillverkare av bygghissar. Företaget levererar tre nya system i veckan till kunder runt om i hela världen och erbjuder även service vid behov. STROS utbud omfattar person- och materialhissar, tillfälliga och permanenta hissar, hängplattformar, arbetsplattformar och specialprojekt. Det första systemet i den populära NOV-serien hissar började först tillverkas på 60-talet.

Fokus på projektet
I Europas största metropol Moskva byggdes åtta höghus med hjälp av STROS bygghissar i projektet som kallas ”Moscow City”. Där står bland annat det 340 m höga Mercury City Tower nu färdigt. NORD levererade ett drivsystem med tre elektroniskt styrda vinkelkuggväxlade motorer för att driva bygghissen på tornet med:

• en lyfthöjd på 350 m
• en lastkapacitet på 2 ton
• en märkhastighet på 70 m/min

Projektet

Projektets utmaning

stros_case_study_project

Företagsstaden ”Moscow Citys” skyskrapor tornar upp mot skyn och gör Moskvas stadsbild intressant och modern. Till exempel innehåller projektet det 340 m höga Mercury City Tower, som just nu är Europas högsta byggnad. På så höga byggnader är det viktigt att ha bygghissar som kan färdas säkert med hög hastighet, även under dåliga förhållanden så som vind upp till 20 m/s.

Sky express – STROS Sedlcanské Strojírny, a. s. anlitades för att leverera mastklättrande utrustning till åtta nya byggnader i Moscow City-projektet. Det tjeckiska företaget tillverkar bygghissar med en kapacitet på upp till 3 200 kg och hastigheter på upp till 100 m/min. Ett sådant avancerat system har ett unikt säkerhetssystem som STROS själva utvecklat. Säkerhetsmekanismen sätts igång när den vanliga låga sänkhastigheten överskrids – en växel på utgående axeln hakar i en pinjong som sakta och säkert stoppar bygghissen. Men för att undvika sådana situationer överhuvudtaget installerades ett pålitligt och säkert drivsystem från NORD.

Dubbla säkerhetssystem – Om en hiss stannar kan det innebära att en hel byggplats också stannar. Därför är det oerhört viktigt att ett drivsystem som driver bygghissarna är extremt pålitligt och driftsäkert. För att undvika kostsamma stillestånd har NORD DRIVESYSTEMS därför baserat sitt koncept för STROS hissar på tre autonoma växelmotorer. De kompletteras av en intelligent frekvensomriktare som ger väldigt mjuka rörelser.

Lösningen

Applikationslösningen

stros_case_study_solution

Drivsystemet för STROS bygghissar i projektet ”Moscow City” består av tre vinkelkuggväxlade motorer med externa bromsmotstånd. Motorerna har elektromagnetiska bromsskivor som kan släppas upp manuellt. NORDs fullskaliga skräddarsydda lösning har även en omriktare med hissfunktion som styr alla tre motorer. Den är installerad i ett styrskåp och säkerställer mjuka starter och stopp och ger stor nivelleringsprecision.

Ett långvarigt och omfattande samarbete – NORD tillverkade för första gången ett skräddarsytt drivsystem för STROS 1997 och har sedan dess varit STROS enda leverantör av drivlösningar i hela 15 år. NORD har även stöttat STROS i den senaste satsningar på nya marknader: förutom bygghissar satsar det tjeckiska företaget på tillverkning av permanenta hissar till fastigheter, så som till exempel på skorstenar vid kraftanläggningar. Även dessa system drivs av NORDs drivenheter.

Skräddarsydda system – Istället för vanliga standardväxlar levererar NORD skräddarsydda enheter till STROS, monterade och designade precis enligt beställning. Beroende på projekt har dessa växlar till exempel förstärkta lager eller specialmaterial i växelhuset eller är ATEX- och NEC-godkända. Skåpsmonterade omriktare finns i alla prestandaklasser och med skalbar funktionalitet. Förutom funktioner som nödutrymning finns tillvalsfunktioner så som positionering och säkerhetsfunktioner som STO och SS1 för säkerhetskrav upp till SIL 3.

Ladda ner fallstudien

Case_study_download_teaser

Ladda ner fallstudien av STROS i PDF här ladda ner | PDF (1 MB)