Nieuwe IE2-motoren

Nieuwe IE2-motoren van Nord

Nord Aandrijving Benelux introduceert IE2 high-efficiency motoren volgens de IEC 60034-30 norm. Voor bijna alle IE2-motoren heeft Nord hetzelfde vermogen gehandhaafd en daarnaast nieuwe technische oplossingen gerealiseerd om de efficiëntie te verbeteren.

IE2-certificatie, die de vroegere EFF1-classificatie vervangt, wordt vanaf 16 juni 2011 verplicht in Europa voor een groot aantal elektro-motoren (vermogenrange van 0,75 kW tot 375 kW in S1 vermogen-klasse). Teneinde te voldoen aan de nieuwe normen, die veeleisend zijn op het gebied van energiebesparing, heeft Nord een groot aantal verbeteringen doorgevoerd in zijn IE2-motoren. Zo is in de stator gebruik gemaakt van meer effectieve materialen en is het blikpakket bijvoorbeeld van betere kwaliteit, is meer gebruik gemaakt van koper en zijn de wikkelingen geoptimaliseerd. Deze voordelige motoren zorgen voor besparingen voor de gebruikers: ze hebben een betere efficiëntie, ze werken bij lagere temperaturen en de aandrijving heeft een langere levensduur. Deze optimalisaties resulteren tevens in grotere vermogenreserves en creëren zo nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen van aandrijfsystemen.

De IEC 60034 norm zal dienen als een wereldwijde standaard voor het aanscherpen van de eisen voor energie-efficiëntie van draaistroommotoren. In Europa zal dit proces in meerdere fasen verlopen om te worden afgerond in 2017. Tegen die tijd zullen de IE3-klasse motoren nog betere prestaties moeten leveren en zullen de energieverliezen ervan 10 tot 15% lager liggen dan die van IE2-motoren.

Bezoek www.nord.com/IE2 voor verdere details en informatie over wereldwijde richtlijnen.