Újdonságok –

Hajtások 4.0: Felhőalapú állapotfelügyelet

A NORD DRIVESYSTEMS Ipar 4.0 és ökonomikus megoldásokat hoz létre a hajtások virtuális szenzorokon alapuló állapotfelügyelete érdekében. Ezek keretében a hajtások állapotára vonatkozó adatokat valós időben elérhetővé teszik a felhőben.

nord_news_iot_drive_data_cloud

Bargteheide , 2018-02-06

A NORD Bargteheide-i alkalmazástesztelő központjában a gyakorlatban is kipróbált egy hálózatba csatlakoztatott hajtóműdizájnt, amely szabvány interfészeken és komponenseken alapul. Ennek során a frekvenciaváltók és motorindítók vezérléséről a Profinet gondoskodik. Az állapotra vonatkozó adatok küldése az UDP kommunikációs protokollon keresztül történt egyazon buszvezetékre kis prioritással anélkül, hogy az hátrányosan befolyásolta volna a vezérlőkommunikációt.

„A hajtóművek az áramfelvételükkel, fordulatszámukkal és feszültségükkel kapcsolatos adatokat, valamint a státusz szót továbbítják egy Siemens PLC által csatornázott módon egy IoT-átjárónak, majd a felhőbe”, magyarázza Jörg Niermann, a NORD egyik munkatársa. A hibaállapotok vagy a hajtások túlterhelése ily módon vizualizálható és azonosítható. Ezen túlmenően, az állapotadatok kiértékelése energiagazdálkodási és távoli karbantartási célokat is szolgál. „Virtuális szenzorok, vagyis a belső állapotértékek előzetes feldolgozása révén például érzékelők nélkül levezethető az olajhőmérséklet és az olaj öregedése a megelőző karbantartás érdekében. A NORD jelenleg a virtuális szenzorok segítségével megvalósuló állapotfelügyeleti megoldásokon dolgozik, és ahhoz saját alkalmazástesztelési környezetét használja”, így Niermann.

Videó: Ipar 4.0 képes hajtásmegoldások