Újdonságok –

karbantartásHajtástechnika a hannoveri vásáron: Állapotfelügyelet és megelőző jellegű karbantartás

A NORD DRIVESYSTEMS hannoveri vásáron levő standján kiállított darabokon bemutatták a hajtómű megelőző jellegű karbantartásához szükséges önfelügyeleti funkcióját. A NORD integrált PLC-vel ellátott frekvenciaváltókat alkalmaz a teljes hajtásrendszer felügyeletéhez, az érzékelő adatok kiértékeléséhez és a rendszerállapot intelligens algoritmusokkal való megítéléséhez.

predictive_maintenance

Bargteheide , 2016-06-16

Az érzékelők és különleges kiértékelőtechnológia segítségével megvalósuló állapotfelügyeletet egy ipari hajtóművön szemléltettük. A kopásról rezgés- és olajérzékelők továbbítanak fontos adatokat. A rezgéselemzéssel következtetni lehet a csapágyak és a fogaskerekek állapotára, az olajelemzéssel pedig megállapítható, hogy esedékes-e a kenőanyag cseréje.

A „Virtuális szenzorok” működési modell példáján azt szemléltettük, hogy a megelőző karbantartás magasabb költségek nélkül is megvalósítható: A frekvenciaváltó begyűjti a hajtásrendszer folyamatadatait, és egy termékadatokat és tapasztalati értékeket is magába foglaló algoritmus segítségével kiszámítja a karbantartás idejét. Ennek alapját a terepibusz-semleges állapotfelügyeleti referenciaarchitektúra képezi a VDMA-Einheitsblatt 24582 szerinti üzemautomatizációs műszaki irányelveknek megfelelően. A hajtómű valóságos állapotának lehetőség szerinti reális leképezése érdekében a NORD laboratóriumi értékekkel vetette össze a számításokat, majd annak eredménye alapján módosította az algoritmust. A szoftver ezen diagnosztikai funkciói különösen hatékony megoldást jelentenek kisebb méretű hajtásokhoz is. Az új frekvenciaváltó funkció az ügyfelek számára hosszabb gyártási időket, nagyobb rendelkezésre állást és alacsonyabb karbantartási költségeket jelent.