Hienovaraista erottelua:

Luotettavaa käyttötekniikkaa elintarviketeollisuuteen

Kuinka kiviä sisältävät hedelmät saadaan parhaiten soseutetuiksi? Kuinka kalat saadaan asianmukaisesti ruodituiksi? Kuinka jänteet ja rustot saadaan parhaiten poistetuksi lihasta ilman hävikkiä? Nämä ongelmat lienevät tuttuja jokaiselle kotikokillekin, joka on käyttänyt tunnin jos toisenkin hedelmien puristamiseen lusikalla siivilän lävitse tai broilereiden pataan pilkkomiseen. Elintarviketeollisuudessa näille menetelmille on automatisoidut vastineensa, joiden avulla aikaa vievästä käsityöstä päästään eroon: puristin-erotinkoneilla saadaan mitä erilaisempien alkutuotteiden pehmeät ja kiinteät ainesosat erilleen niitä turmelematta. Jotta tuotteiden laatu pysyisi korkeana, on käyttötekniikkakomponenttien oltava vankkoja ja luotettavia sekä elintarvikealan vaatimusten mukaisia.

Kegelstirnradgetriebemotor von Nord als Antriebsmotor für Hygienische Press- / Trennmaschine

BAADER 605

Siistiä erottelutekniikkaa

Elintarviketeollisuuden koneiden ja laitteiden johtava valmistaja BAADER-konserni kehitti yli 40 vuotta sitten lihan, jänteiden ja rustojen siistiin erotteluun sopivan tekniikan. Vuosien mittaan BAADER on laajentanut tuotevalikoimaansa: Tarjolla on eri teholuokkia edustavia puristin-erotinkoneita, joita voidaan käyttää jänteiden poistoon punaisesta lihasta ja siipikarjasta, kalan erottelemiseen ruodoista, hedelmälihan ja vihannesten hyötyosan erotteluun sekä elintarviketuotteiden purkamiseen pakkauksista. BAADERin puristin-erotinkoneissa on vaihdemoottorin käyttämä hammastettu ketju, joka liikuttaa puristinnauhaa. Tämä siirtää tuotteen rei’itettyyn rumpuun ja puristaa pehmeät ainesosat reikien läpi kiinteiden jäädessä rummun ulkopuolelle. Säädettävän rullan avulla voidaan muuttaa saannon ja laadun välistä suhdetta.

Menetelmällä päästään erittäin korkeaan laatuun lämpötilan kohotessa vain minimaalisesti: alkutuotteen solurakenne ei rikkoudu, koska nauhatoiminen puristinjärjestelmä joustaa riittävästi. Samalla ei-toivottujen aineosien pääsy lopputuotteeseen estyy. Merkittäviä etuja ovat myös huomattava ajansäästö ja lopputuotteen tasalaatuisuus verrattuna ainesosien käsin erotteluun.

Joustavan monikäyttöiset koneet

BAADERIN puristin-erotinkoneet kehitettiin 1960-luvulla ja niitä on sen jälkeen jatkuvasti optimoitu esim. puhdistettavuuden osalta. Ne vastaavat maailmanlaajuisesti hyväksyttyjä hygieniastandardeja. Monissa malleissa on käyttövoimana NORDin eri kokoiset kartiovaihdemoottorit – esimerkkinä tyyppi BAADER 605, jolla voidaan päästä jopa 3000 kg:n tuntikapasiteettiin riippuen rei’itetyn rummun reikäkoosta, tuote-erän lajista, syötettävästä tuotteesta, syöttölämpötilasta ja valitusta puristuspaineesta. Se soveltuu mitä parhaiten suurten tuotemäärien jatkuvaan käsittelyyn. Rummun reikäkooksi voidaan valita 1.3, 2, 3, 5 tai 8 mm. Muitakin reikäkokoja voidaan tilata.

Kegelstirnradgetriebe im Einsatz in der Lebensmittelindustrie
Tarkasti räätälöityä käyttötekniikkaa

Käyttötekniikkaspesialisti NORD toimittaa BAADERin puristin-erotinkoneisiin vankkatekoisia kartiovaihdemoottoreita. Käytössä ovat vaihdetyypit SK 9016.1, SK 9022.1 ja SK 9042.1. NORD-vaihdemoottorien Unicase-rakenteen ansiosta nämä voimalaitteet ovat pitkäikäisiä. Kaikki laakeroinnit on tässä rakenteessa integroitu vaihteen jakamattomaan koteloon, jolloin ei muodostu vääntömomentti- tai poikittaisvoimarasituksen alaisia tiivistysvastinpintoja. Käyttövarmuuden ja luotettavuuden takaa myös näiden vähähäviöisten vaihteiden kestävä ja kulumaton hammastus. Moni valitsee NORDin toimittajakseen myös asiakkaille tarjotun kattavan neuvontapalvelun vuoksi.

Esimerkki: BAADER sai NORDilta tukea siirtyessään IE2-moottoreiden käyttöön. NORDin pitkäaikaista energiatehokkaan käyttötekniikan ja sovelluskohtaisten energiansäästökonseptien kehitystyötä arvostetaan. ”NORDissa olemme löytäneet luotettavan ja pystyvän kumppanin, jolta saamme tarkoin sovitettuja käyttötekniikkaratkaisuja”, sanoo BAADERin erotintekniikan myyntipäällikkö Martin Schaarschmidt. ”Meitä helpottaa erityisen paljon NORDin asiantuntijoiden antama neuvonta. ”Voimme sen turvin keskittyä täysin omiin varsinaisiin tuotteisiimme.”