Nieuws –

Aandrijfdata in de cloud

NORD DRIVESYSTEMS biedt op Industrie 4.0-georiënteerde machine- en installatiebouwers per direct de mogelijkheid om aandrijfdata in realtime via de cloud beschikbaar te maken. In principe kunnen alle aandrijfassen wereldwijd via een internetverbinding worden gemonitord.

nord_news_iot_drive_data_cloud

Bargteheide , 2017-06-05

NORD heeft het concept in het testcentrum in Bargteheide in de praktijk met een genetwerkte aandrijfinstallatie getest. Deze installatie was voorzien van standaard interfaces en -componenten. De frequentie-omvormers en motorstarters worden via Profinet aangestuurd. Deze versturen de statusdata in UDP-pakketten via dezelfde buskabel, zonder de besturingscommunicatie te beïnvloeden.

De aandrijvingen sturen data over stroomafname, toerental, spanning en het statuswoord getunneld door een Siemens plc naar een IoT-gateway en naar de cloud. De statusdata kunnen hier op afstand voor energiemanagement en onderhoud worden geanalyseerd. Overbelasting en fouten kunnen natuurlijk eenvoudig worden gevisualiseerd. Er kunnen op elk moment ook andere toepassingsgegevens, zoals de data van de aangesloten sensoren en actuators, naar de cloud worden gestuurd. Uit de statusgegevens kunnen bovendien verdere waarden worden afgeleid, zoals de olietemperatuur. Dit is al bij de eerste testen bewezen. De hieruit volgende bepaling van de veroudering van de olie kan voor preventief onderhoud worden gebruikt.

NORD ontwikkelt deze en andere Industrie 4.0-concepten continu verder en biedt inmiddels al geruime tijd kostenefficiënte monitoring-oplossingen op basis van virtuele sensors.

NORD presenteert deze toepassingen en productinnovaties op de Hannover Messe 2017 in Hal 15, stand H31.