Nieuws –

Aandrijftechniek 4.0: conditiemonotoring met de cloud

NORD DRIVESYSTEMS ontwikkelt Industry 4.0-concepten en efficiënte oplossingen voor de conditiemonitoring van aandrijvingen op basis van virtuele sensors. Hierbij worden conditiedata van aandrijvingen realtime in de cloud beschikbaar gemaakt.

nord_news_iot_drive_data_cloud

Bargteheide , 2018-02-06

NORD heeft in zijn testcentrum in Bargteheide de monotoring via internet van aandrijfassen in een genetwerkt aandrijfsysteem met standaard interfaces en componenten getest. De frequentie-omvormers en motorstarters werden hierbij via Profinet aangestuurd. Ze verstuurden conditiegegevens via het communicatieprotocol UDP via dezelfde busleiding met een lagere prioriteit, zonder dat de besturingscommunicatie werd beïnvloed.

"De aandrijvingen sturen gegevens over stroomverbruik, toerental en spanning, en het statuswoord getunneld door een Siemens-PLC aan een IoT-Gateway en naar de cloud," aldus Jörg Niermann van NORD. Hierdoor kunnen problemen met, of een overbelasting van de aandrijvingen worden gevisualiseerd en herkend. Bovendien kunnen de conditiegegevens worden gebruikt voor energiemanagement en onderhoud op afstand. "Door vituele sensoren, dus door een verwerking vooraf van de interne conditiegegevens, kunnen bijvoorbeeld de temperatuur en conditie van de olie - als indicator voor benodigd onderhoud - sensorloos worden afgeleid. NORD werkt momenteel aan oplossingen voor conditiemonitoring door middel van virtuele sensors en gebruikt hierbij de mogelijkheden van het eigen testcentrum.

Video: Industry 4.0 ready aandrijfoplossingen