Nieuws –

NORD drijft enorme kalander aan

Legg Manufacturing, fabrikant van transportbanden in Halstead (Kansas, USA), is niet voor een kleintje vervaard: met een speciale kalanderaandrijving wil het bedrijf banden met een breedte van 2,4 meter produceren. Grote industriële reductoren van NORD hielpen bij de realisering van dit project.

Bargteheide , 2019-09-16

Legg heeft de afgelopen decennia een grote ontwikkeling doorgemaakt. In de jaren dertig begon het bedrijf met de productie van rubberen bekleding voor canvasbindmateriaal van banden in de agrarische bedrijvigheid. Anno nu is het bedrijf een toonaangevende leverancier van transportbanden voor landbouw en industrie. De bereidheid om groot te denken heeft het bedrijf veel succes gebracht, zoals de recente uitbreiding van de productielijn bewijst. Het bedrijf heeft de productie met een extra kalandermachine uitgebreid. Dit systeem bestaat uit verwarmde walsen waar gesmolten materiaal doorheen wordt gevoerd. Met de nieuwe kalander wil het bedrijf banden van 2,4 meter breed produceren. Voor de realisering koos het bedrijf opnieuw voor NORD DRIVESYSTEMS. Legg en NORD werken al vele jaren samen.

De truc met stapeling

Het bedrijf wilde lange aandrijfassen vermijden. In plaats hiervan wilde het vier aandrijvingen in een innovatieve gestapelde opstelling plaatsen. Drie aandrijvingen werden opgesteld in een drievoudige cascade, de vierde verticaal. Hiervoor was een speciale montage van de reductorbehuizingen nodig, mede om de krachten van het door de machines gevoerde materiaal op te vangen. Bij een kalander met een enkele aandrijving wordt de aandrijfkracht automatisch over alle walsen verdeeld. Maar bij een gestapelde opstelling moet de maximale belastingsnormen voor elke wals opnieuw worden berekend. Daarnaast ontwierpen Legg en NORD samen een op maat gemaakte ondersteuning voor de drietraps stapeling.

Aandrijvingen van NORD worden op diverse plekken in de walsstraat gebruikt. Elke wals van de nieuwe kalander wordt door een aparte NORD- motorreductor aangedreven. Daarnaast worden aandrijvingen van NORD gebruikt in toevoermachines, verwarmingsinstallaties, afwerkingmachines en enkele wikkelmachines.