Nieuws –

Aandrijvingen NORD voldoen ruim aan EN 50598-2 Hoge systeemefficiëntie volgens nieuwe Ecodesign-norm

In de nieuwste Ecodesign-norm EN 50598-2 definieert de EU de efficiëntie-eisen voor aandrijfelektronica en complete aandrijfsystemen.

System Effizienz von Antriebssystemen gemäß EN 50598

Bargteheide , 2015-05-22

Nog voordat nieuwe eisen verplicht worden, voert NORD al metingen en berekeningen voor componenten en systemen uit eigen fabricage uit. Hierdoor kan de fabrikant vragen van klanten over EN 50598-2 snel en gedetailleerd beantwoorden. Aan nieuwe eisen wordt flexibel voldaan. De norm definieert efficiëntieklassen voor frequentie-omvormers en motorstarters: IE0 (grote verliezen), IE1 (referentiewaarden) en IE2 (verliezen die duidelijk lager zijn dan de referentie). De systeemefficiëntie wordt analoog hieraan geclassificeerd als IES0, IES1 en IES2. Recente tests hebben voor NORD-omvormers en systemen van omvormers en energie-efficiënte motoren verlieswaarden laten zien die ruim onder de referentiewaarden van EN50598-2 liggen. Hiermee passen de systemen duidelijk in Klasse IES2.

NORD ontwerpt van oudsher de gehele aandrijflijn als een eenheid. Reductoren, motoren, regelelektronica en functie-intelligentie worden zelf ontwikkeld en voor het ontwerp van oplossingen uit een hand in meer dan 100 bedrijfstakken toegepast. Door deze brede ervaring met toepassingen heeft NORD veel kennis over het samenwerken van de diverse aandrijfcomponenten. De systeemefficiëntie volgens EN50598-2 wordt niet alleen bij volle belasting gemeten, maar ook op acht vooraf gedefinieerde punten met verschillende draaimomenten en toerentallen. Daarnaast ligt nu het vermogensverlies in Watt en niet de efficiëntie aan de basis van alles tests en berekeningen. Hiermee wordt bijvoorbeeld ook voor aandrijfscenario's met toerental nul en onder belasting (bijv. stop van lift) een vergelijking van diverse oplossingen mogelijk.