Krijn Verwijs

A hajtásrendszerek a csípős tengeri levegőn is korrózióállóak maradnak

A kagylókat és rákféléket feldolgozó Krijn Verwijs központban a tenger illata lengi be a levegőt – ezen a helyen hosszú ideig tehetetlenek voltak a hajtástechnikát érintő korrózióval szemben. A problémára megoldást az nsd tupH felülettel rendelkező NORD-alumíniumrendszerek jelentik.

krijn_conveyor

KRIJN VERWIJS

Ügyfél

Néhány szó az ügyfélről

krijn_customer

A családi vállalkozásként üzemelő Krijn Verwijs Yerseke B.V. vállalatot 1880-ban osztrigák tenyésztésére alapították. Az évek folyamán az európai rákfélék/héjas állatok piacának egyik legjelentősebb szereplőjévé nőtte ki magát. „Premier“ márkanév és saját márkák alatt a Krijn Verwijs napi szinten kagylókkal látja el a szupermarketeket és a gasztronómiai ipart. A vállalt ezen felül az osztrigák, homárok és egyéb héjas állatok teljes spektrumát kínálja a vásárlóinak.

Néhány szó a projektről
A sóval telített légkör a Krijn Verwijs Yerseke gyártóbázisát a durva környezeti feltételek iskolapéldájává teszi. Számos szállítópályán több száz 1,5 kW-os hajtóműves motor rozsdásodott kivételesen gyorsan — eddig. Időközben komplett átalakulásnak lehetünk tanúi: A berendezésekben az elkövetkező években lecserélésre kerülő hajtóműveket a NORD hosszú üzemi élettartamú nsd tupH típusai váltják fel.

Projekt

Projektkövetelmények

krijn_shellfish

A Krijn Verwijs Európa egyik vezető héjas állat, elsősorban fekete kagyló forgalmazója. A frissen beérkező fogásokat először nagyméretű medencékbe helyezik, amelyekbe folyamatosan hideg és tiszta tengervizet engednek az állatok fellazítása és homoktól való megszabadítása érdekében. A teljes üzem területén tapasztalható magas sótartalmú légkör oka a tartályok megléte és az a tény, hogy az élő kagylók folyamatosan nedves állapotban kerülnek a szállítószalagokra.

Agresszív környezet. – A berendezéstechnika gyors korrodálódása ezért előre megjósolható. A szállítópályák vadonatúj öntöttvas hajtóműves motorjain például néhány héten belül megjelennek az első rozsdafoltok, és az adott környezetben mintegy egy-két évre tehető a túlélésük. A korrózió bekövetkezésének idejét a védőbevonatok és -festékek sem késleltetik döntő módon. A rozsdamentes acélból készült hajtóművek sem bizonyultak ésszerű megoldásnak, egyrészt a magas beszerzési költségek miatt, másrészt gyakorlati okokból, hiszen azok a lefúvást megelőző tisztításkor túl hosszú idő alatt hűlnek le.

Tartós, kedvező árú, könnyen tisztítható. – A Krijn Verwijs ezért kénytelen volt az amortizálódott hajtóműveket újakra cserélni mindaddig, amíg végre egy új és konstruktív, messzemenően gazdaságos megoldás látszott körvonalazódni: a NORD DRIVESYSTEMS nsd tupH felületkezelése. A technológia a kényelmes tisztításra optimalizált alumínium hajtóműves motorok esetében a nemesacélhoz mérhető korrózióállóságot szavatol. A kagylókat és rákféléket feldolgozó Krijn Verwijs központban a tenger illata lengi be a levegőt – ezen a helyen hosszú ideig tehetetlenek voltak a hajtástechnikát érintő korrózióval szemben. A problémára megoldást az nsd tupH felülettel rendelkező NORD-alumíniumrendszerek jelentik.

Megoldás

Alkalmazásmegoldás

krijn_application

A Krijn Verwijs immáron a NORD úgy nevezett nsd tupH felületű alumíniumrendszereit alkalmazza. A hagyományos, öntöttvasból készült kivitelekhez képest magasabb beszerzési árral szembeállítható az a tény, hogy a könnyűfémrendszerek általában jóval hosszabb élettartamúak, mint az általuk meghajtott szállítószalagok mintegy 10 éves életciklusa. Több tartalékhajtómű egymást követő beszerzésének járulékos költségeivel és az azzal járó jelentős telepítési ráfordítással ennél a megoldásnál nem kell számolni.

Fizikailag integrált védelem. – Az nsd tupH kezelés esetében nincs anyagfelhordás, így nem történhet lepattogzódás sem. A felületkezelés ehelyett egy tartósan az alapréteghez tapadó szubsztrátumot hoz létre. Egy elektrolitikus folyamat révén a kezelés a nemesacélból készülő termékekhez fogható korrózióállóságot biztosít az alumíniumházaknak. A karcálló felület ezen kívül hatszor keményebb, mint a kezeletlen alumíniumötvözetek, és ezerszer keményebb a festékeknél.

A nemesacél rugalmasabb alternatívája. – Az nsd tupH felületű kompakt hajtásrendszerek az önürítő kivitelnek köszönhetően kifejezetten gyorsan és egyszerűen megtisztíthatók. Gond nélkül elviselik a nagynyomású mosók alkalmazását és a hagyományos kémiai tisztítószerekkel való öblítést, legyen szó akár savazásról vagy lúgozásról. Az alumíniumból készülő NORD-termékek nsd tupH kezelése univerzálisan elérhető, szemben más gyártók nemesacél változataival, amelyek csak néhány hajtástípushoz állnak rendelkezésre.

Esettanulmány letöltése

Case_study_download_teaser

Ezen a helyen letöltheti a KRIJN VERWIJS esettanulmányt tartalmazó PDF-fájlt: Letöltés | PDF (1 MB)