Frekvenciaváltó PLC-funkcióval

az intelligens vágás érdekében

Az SK 540E frekvenciaváltó nagy teljesítményű mikroprocesszora és az integrált pozicionáló funkciója révén az élelmiszerek gyorsan és pontosan adagolhatók – mindennemű külső vezérlés nélkül.

treif_case_study_cheese

Treif, Németország

Ügyfél

Néhány szó az ügyfélről

Treif_cutting_maschines

A rheinland-pfalzi Oberlahrban található Treif Maschinenbau GmbH az élelmiszerek vágására szolgáló berendezések és rendszerek területén a világ vezető gyártói közé tartozik. A Treif által gyártott gépeket több mint 150 országban alkalmazzák. A differenciált termékkínálat a legkülönfélébb alkalmazási területeket lefedi a kézműves jellegű kisüzemektől az ipari méretű élelmiszergyártó berendezésekig.

Néhány szó a projektről
Az IEC 61131 szabvány szerinti szabadon programozható funkciók segítségével a frekvenciaváltó a vágógépeknek a legkülönfélébb élelmiszerek adagolását

  • az eddigi kontaktoros megoldásoknál rugalmasabban
  • teszi lehetővé, kivételesen pontosan, gyorsan és
  • megbízhatóan, egy külső vezérlés költségei nélkül.

Projekt

Projektkövetelmények

Treif_Case_study_plc_cutting.jpg

A Treif Maschinenbau GmbH által gyártott gépek élelmiszerek adagolását (szeletelés, csíkozás, kockázás és egyéb vágás) végzik. A gépek legnagyobb része azonban nemrégiben még hagyományos reléket és kontaktortechnikát alkalmazott, azaz a működés tekintetében nem engedett teret a rugalmasabb és modernebb hajtástechnikának. Csak a NORD új típusú frekvenciaváltó-típusában talált rá a Treif egy PLC-funkciókat kínáló rendszerre, amely mind gazdaságosságának, mind pedig az integrált intelligenciájának köszönhetően lehetővé tette a hajtásközeli vezérlőfunkciók szabad programozását. A frekvenciaváltó immáron több új Treif-gép „agyaként” biztosít továbbfejlesztett funkciókat, még egyszerűbb kezelést és optimalizált termelékenységet.

Bizonyított minőség. – A funkcionális teljesítmény és az ár mellett a hajtástechnika megbízhatósága volt még döntő jelentőségű: A Treif számos, részben távol fekvő országokban levő szétszórt ügyfélkör beszállítójaként tevékenykedik. Az SK 500E frekvenciaváltó-család bizonyított tartóssága és hosszú élettartama ezért irányadó volt az innovatív SK 540E típus kiválasztásában. Ezen felül a Treif már többéves tapasztalattal rendelkezett a NORD csigakerekes hajtóműves motorjaival.

Egy széles gépkínálat átalakítása. – A Treif úgy tervezi, hogy felmenő rendszerben a teljes termékkínálatát lecseréli egy frekvenciaváltó-alapú hajtásmegoldásra. A konfiguráció előfutárainak tekinthetők ez idáig a CASEUS basic és FLEXON gépek, amelyek túlnyomórészt hús-, felvágott- és sajtkockák vagy -csíkok gyártására szolgálnak.

Megoldás

Alkalmazásmegoldás

Treif_SK540E_evolution

A gépek központi vezérlőegysége egy SK 540E típusú intelligens frekvenciaváltó. Az integrált PLC 10 ms-os ciklusidővel dolgozik. A gép gombjainak és kijelzőinek bekötése mellett, a frekvenciaváltó kiváltképpen a hidraulikus rendszer intelligens szabályozásáért felelős: Az a szorítónyomás a gépben levő élelmiszerre vonatkozó finomhangolását végzi az optimális vágás érdekében.

Kényelem és biztonság. – A Treif vágógépeiben alkalmazott intelligens frekvenciaváltó a bevált SK 500E sorozat valamennyi alapfunkcióját kínálja, azaz többek között

  • az érzékelő nélküli áramvektor-szabályozást,
  • a csatlakoztatott motor automatikus paraméterazonosítását, valamint
  • a „Safe Torque Off“ biztonsági funkciót.az érzékelő nélküli áramvektor-szabályozást,


Nagyfokú rugalmasság. – Ezen felül az SK 540E ónálló módon átveszi a vezető szerepet a dinamikus hajtásmegoldásokban. Az ehhez szükséges különleges felszereltséghez a következők tartoznak:
  • egy új univerzális jeladó interfész,
  • szinkrongépek szabályozásának lehetősége, és mindenek előtt
  • az IEC 61131 szerinti hajtásközeli funkciók szabad programozhatóságának lehetősége.

Esettanulmány letöltése

Case_study_download_teaser

Ezen a helyen letöltheti a TREIF esettanulmányt tartalmazó PDF-fájlt: Letöltés | PDF (575 KB)