DISTRIBUERTE DREV FRA NORD

SOM ERSTATNING FOR SERVOER I PALLETERINGSMASKINER

Energiesparende Getriebemotoren mit dezentraler Antriebstechnik SK 200E

SYMACH PALLETERINGSMASKINER

Sekkene kommer i høy fart via et transportbånd og sorteres på paller av en dynamisk håndteringsautomat som drives av et sett girmotorer med et distribuert kontrollsystem.

NORDs drivenheter, som består av girmotorer og distribuerte frekvensomformere , gir dynamisk ytelse og fleksible konstruksjonsmuligheter for maskinutviklere. Dette gir økt driftssikkerhet og kostnadsbesparelse på flere nivåer. Dette avanserte ingeniørprosjektet skal implementeres på langsiktig basis. Den første serien med palleteringsmaskiner med integrert motorkontroll er nå i drift over hele verden, med stor suksess.

Skifte fra sentral til desentralisert drivteknologi

Palleteringsmaskiner har en viktig funksjon i produksjons- og distribusjonsprosessene. De må fungere problemfritt for å unngå at produksjonsprosessen forsinkes, samtidig som at de enkelt må kunne justeres til forskjellige typer varer og bruksområder. Tidligere brukte SYMACH alltid sentralisert drivkontroll, noe som førte til at man måtte montere koblingsskap oppå maskinen. Dette tok mye plass og førte til ekstra kostnader. "Palleteringsmaskinen er så høy at man må montere stige for å kunne utføre vedlikehold på hele maskinen", forklarer Bakker. "Koblingsskapene til servokontrollen var i veien. Ved å skifte til de kompakte drivenhetene fra NORD kunne vi enkelt eliminere dette problemet." På de nye palleteringsmaskinene er girmotorer med frekvensomformere i SK 200E-serien montert direkte på motoren. Disse styrer de avanserte bevegelsene til både håndteringsmaskinen og sentreringsenheten. Etter anbefaling fra NORD ble det tatt en beslutning om å bruke dynamisk, asynkron induksjonsmotorteknologi i stedet for servoteknologi. Fordelen med denne løsningen er ikke bare lavere innkjøpskostnader, men også større muligheter for maskinutviklerne, ettersom asynkrone induksjonsmotorer er svært lett tilgjengelige, vedlikeholdsvennlige og enkle å kombinere med forskjellige typer girenheter . I tillegg er det veldig enkelt å skifte ut de aksel- og flensmonterte versjonene. Til sammen betyr disse fordelene at "asynkrone palleteringsmaskiner" medfører lavere driftskostnader enn palleteringsmaskiner med servomotorer.

Distribuerte frekvensomformere gir presisjon og dynamikk

Distribuert automatisering krever mye av drivsystemene. NORDs SK 200E-serie med frekvensomformere består av flere modeller med forskjellig ytelse og alternativer for funksjonsoppgraderinger, og gir brukerne muligheten til å velge skreddersydde løsninger til sine bruksområder. Modellene i størrelsene 1 til 4 dekker et ytelsesområde mellom 0,25 og 22 kW. Den modulbaserte serien legger til rette for kostnadseffektiv implementering av distribuerte applikasjoner, fra enkle start/stopp-funksjoner til avansert posisjonering. Mulig oppgraderinger inkluderer ekstern bremsemotstand og en separat 24 V strømforsyning for frittstående spenningsregulering. I tillegg til feltbussgrensesnitt for CANopen, DeviceNet og Profibus har serien også porter for integrering med PROFINET- og EtherCAT-nettverk. Grensesnitt for andre industrielle Ethernet-standarder er under utvikling. Feltbussgrensesnittene er tilgjengelige som eksterne bussteknologienheter med eller uten ekstra inn- og utganger, som kan monteres direkte på omformeren eller separat på maskinrammen eller andre steder i nærheten.

SYMACH palleteringsmaskiner bruker POSICON-funksjonalitet, noe som er en standardfunksjon på alle frekvensomformerne i SK 200E-serien. Denne funksjonaliteten muliggjør svært dynamisk posisjonering med en maksimal presisjon på omlag 1/100 av motorens rotasjon. Det nye og svært kompakte NORD MG-pulsgiversystemet brukes til å detektere posisjon og retning. Den distribuerte omformeren gir betydelig enklere installasjon og kabling. Drivprodusenten leverer forhåndskablet motor, bremsemotstand og holdebrems. SYMACH bruker maskinintegrerte SK 215E-omformere med "Safe Stop"-funksjon, noe som gir ekstra sikkerhet for personellet. De allsidige SK 215E-enhetene som brukes i palleteringsmaskinene har også sensorer og aktuatorer som er koblet til omformerens innganger og utganger, og informasjonen sendes til og fra kontrollenhetene via CANopen-kommunikasjon. Dette reduserer også antall kabler som må monteres.

Dezentrale Antriebstechnik aus Motor und Frequenzumrichter, ersetzt zentrale Antriebstechnik im Schaltschrank

Distribuerte drivenheter består av en girenhet, en energibesparende motor, samt elektronikk som erstatter sentralisert servoteknologi og gir maksimal dynamikk for palleteringsfunksjoner.

Implementeringen av det nye drivkonseptet ble utført trinn for trinn. "NORD spilte en viktig rolle som leverandør og rådgiver", sier Bakker. "En leverandør som gir støtte og tenker i samme baner som deg selv er en fantastisk ressurs. Det var akkurat dette vi fikk med NORD. Det var ikke bare produktkvaliteten som var avgjørende for oss, men også det gode forholdet vi har bygget i løpet av de siste årene med NORD som en global samarbeidspartner."

Global tilstedeværelse

SYMACH leverer palleteringsmaskiner over hele verden, så administrerende direktør Bakker er svært fornøyd med at NORD også er en global aktør. "Markedet vårt har potensial for vekst", mener Bakker. "Så snart den nødvendige utviklingen har gått sin gang, for eksempel i landbrukssektoren i land som Kina, Brasil og India, vil etterspørselen etter palleteringsmaskiner vokse betydelig. Det er da vi kommer på banen."